PSV schiet tekort als aanvallend meer subtiliteit wordt gevraagd

Alle loftuitingen voor PSV na de midweekse exercitie op Europees topniveau in Madrid vervlogen zondag op het podium van de nationale wapenschouw in Eindhoven. Ajax won de topwedstrijd in de eredivisie verdiend (0-2), nam de koppositie over van PSV en is vast van plan de vijfde titel in zes jaar bij te schrijven, met twee punten voorsprong en zes duels te gaan.

El Ghazi en Milik vieren de tweede goal. Beeld anp
El Ghazi en Milik vieren de tweede goal.Beeld anp

Zo is voetbal. Eerst houdt PSV met succes en wat geluk Atlético Madrid tegen in de Champions League, 210 minuten lang 0-0, om pas na strafschoppen het hoofd te buigen. Vervolgens incasseert de kampioen in de bepalende, mogelijk beslissende wedstrijd tegen Ajax een doelpunt na 72 seconden, mede door onoplettendheid.

En daarna openbaart zich, net als tegen de Spanjaarden, een schrijnend gebrek aan aanvallend vermogen tegen wat grotere tegenstanders, als wat meer subtiliteit wordt gevraagd. Spits Luuk de Jong mag van de wederopbouwende bondscoach Blind de voorkeur krijgen boven bijvoorbeeld Robin van Persie, hij kan niet tippen aan het niveau van de routinier.

Het vroege doelpunt verplichtte PSV tot een achtervolging die te lang duurde voor het aanwezige reservoir energie. De mentale voorsprong van vóór de aftrap, de weelde van één punt meer plus het thuisvoordeel, het gevoel van trots over de prestatie in Madrid, veranderde spoorslags in een achterstand.

PSV verloor moed

Gaandeweg verloor PSV de moed. Misschien kwam dat ook door de vermoeidheid van Madrid, al was die vermoedelijk meer mentaal dan fysiek, vijf dagen na de bewuste wedstrijd. Om over die vermoeidheid te klagen, gaat ook een beetje ver, want de topclubs willen zelf graag op meerdere fronten meedoen. Het gebeurde ook niet opzichtig, al was het de verliezende trainer Phillip Cocu opgevallen dat het slotoffensief, normaliter een specialiteit van het huis, helemaal uitbleef.

PSV is beter en sowieso ervarener dan Ajax, roepen de meeste critici al een seizoen lang, ook vanwege de Europese weerbaarheid van PSV, terwijl Ajax in de jaren daarvoor al vóór de winterstop afhaakte in de Champions League. Het zal best allemaal, maar Ajax won zeker op grond van de tweede helft verdiend.

Een knappe prestatie leverde het geïmproviseerde centrale duo Mike van der Hoorn-Nick Viergever, dat eenvoudig overeind bleef. Van der Hoorn is al zo vaak versleten voor miskoop, terwijl de waarheid zo eenvoudig is, zeker volgens trainer Frank de Boer. Met hem kocht hij bijna drie jaar geleden een talentvolle centrale verdediger, die het moest opnemen tegen de jongeling uit de eigen school, Joël Veltman.

Veltman won, maar dat wil niet zeggen dat de ander automatisch is mislukt. Nu Riedewald en Tete al een tijdje geblesseerd zijn, is Veltman opgeschoven naar rechts en vormen Van der Hoorn en Viergever, nog zo'n omstreden aankoop, een degelijk centrum. Alle posities behoren nu eenmaal dubbel te zijn bezet. En Arek Milik dan? Om de spits van Ajax is altijd veel te doen, maar ondanks de kritiek op de kwaliteit van onder meer zijn rechterbeen, scoorde hij opnieuw, voor de zestiende keer in de competitie, een aantal dat sinds Suarez in het seizoen 2009/2010 niet meer is gehaald door een aanvaller van Ajax.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ajax-speler Amin Younes in duel met PSV-speler Santiago Arias. Beeld anp
Ajax-speler Amin Younes in duel met PSV-speler Santiago Arias.Beeld anp
De 0-1 van Milik. Beeld anp
De 0-1 van Milik.Beeld anp

Nog niet verslagen

De kampioensstrijd is niet beslist met nog zes duels te gaan, te beginnen over twee weken, na een interlandperiode. Dan is het op zaterdag AZ - PSV en op zondag Ajax - PEC Zwolle. 'Als we ze alle zes winnen, moeten we afwachten wat Ajax doet. Het is een tik, maar we zijn niet verslagen', analyseerde Cocu. En Frank de Boer: 'We zullen de bereidheid moeten tonen om deze instelling constant op te brengen. We mogen niet verslappen.'

Natuurlijk, Ajax was fors geholpen door die snelle treffer in de qua algemeen spelniveau ondermaatse wedstrijd. Bazoer tikte de bal voor de wild inglijdende Locadia naar Veltman, wiens fraaie voorzet perfect werd ingekopt door Milik, die helemaal vrijstond.

Ajax liet zich ver terugzakken, onderging de wedstrijd min of meer en verloor tot de rust de strijd op het middenveld. PSV sneed geregeld door de grote ruimtes, maar wist voorin bijna niets af te dwingen. Na rust had Ajax de zaken beter voor elkaar en viel van PSV steeds minder te vrezen.

Phillip Cocu. Beeld ANP
Phillip Cocu.Beeld ANP

Goede wissels

Had Ajax de tegenaanval beter uitgespeeld, dan was de beslissing eerder gevallen dan in de 77ste minuut, bij ongeveer het eerste balcontact van de net ingevallen Anwar El Ghazi. Dat waren dus goede wissels van De Boer: El Ghazi en Fischer voor Younes en Schöne. Milik week uit naar de rechterflank, omdat El Ghazi met zijn snelheid zou kunnen profiteren van de ruimte in het centrum.

Hetgeen precies zo geschiedde: onderschepping en pass Bazoer, verlengen Milik, keurige afwerking El Ghazi.

Meer over