PSV op reserve langs Cambuur met negen man

In een seizoen dat PSV tot het einde moet strijden voor een plaatsje bij de beste drie, is de Eindhovense kinderhand snel gevuld....

'Ik ben blij met de uitslag', haastte PSV-coach Robson zich na afloop te zeggen. 'We blijven meedoen in de race om de bovenste drie plaatsen'. Robson vergat de lage score van drie treffers tegen negen matige Friezen te wijten aan de verdedigende speelwijze waarmee hij zijn ploeg het veld instuurde.

Met zijn basiself heeft Robson in drie wedstrijden tegen Roda, Eindhoven en Cambuur slechts één doelpunt tegen gekregen. Aanvallend komt de ploeg in de nieuwe samenstelling slecht uit de voeten.

Pas toen Cambuur met negen man kwam te staan, durfde Robson verdediger Skerla van het veld te halen, Nikiforov in de defensie te zetten en de prachtige stylist Khokhlov centraal op het middenveld te plaatsen. Op dat moment stond het 1-0 door een doelpunt (tweede minuut) van Nilis op aangeven van Van Nistelrooy.

In de achttiende minuut was Cambuur al met tien man komen te staan omdat Abma op de benen van Bruggink ingleed. Toen Berhalter na een sliding van achteren op Van Nistelrooy in de 51e minuut ook de rode kaart kreeg, gooide Robson alles op de aanval.

Utrecht redt punt

Voor FC Utrecht is het seizoen afgelopen na de puntendeling met AZ, 2-2. Als de club voor het duel met de Alkmaarders nog Europese aspiraties had tenminste. De ploeg verkeert in een opbouwfase waarin talenten de kans krijgen zich te manifesteren. Komend seizoen wil Utrecht meedoen om een ticket voor Europees voetbal, tenzij Michael Mols. Dan moeten de ambities worden bijgesteld.

De aanvaller zelf was zondag ook niet bepaald gelukkig. Zijn acties mislukten vaak, ballen sprongen hem van de voet en hij leed veel balverlies. Toch blijft hij altijd gevaarlijk. Op slag van de rust zorgde hij plotseling voor de gelijkmaker.

AZ-international Boussatta viel na twintig minuten sterk terug. Hij leidde wel de eerste treffer in. Aanvaller Kuyt legde Boussatta volgens scheidsrechter Luyten neer in het strafschopgebied en Buskermolen verzilverde het buitenkansje, 1-0. Ook Utrecht kreeg een penalty maar Robbemond schoot op de paal.

Utrecht kreeg na de rust de wedstrijd meer onder controle. Van Galen en Van Eijkeren zorgden voor het gelijke spel.

De Nooijer produktief

Dankzij Gérard de Nooijer lijkt voor SC Heerenveen een nieuwe lente te zijn aangebroken. De Zeeuw nam zaterdagavond in het Abe Lenstrastadion alle doelpunten voor zijn rekening. Het werd 2-0 tegen RKC. Het was de eerste zege voor de Friezen sinds 11 november van het vorige jaar.

RKC speelde armzalig. Vooral in de eerste helft ging het fout. Het leek wel alsof vooral middenvelder Schops en de verdedigers bezig waren met een toeristische trip in Friesland. In de negende minuut profiteerde Heerenveen daarvan. Middenvelder De Visser, volgend seizoen Feyenoorder, gaf een fraaie pass op Samardzic. De Joegoslaaf plaatste de bal vervolgens op het hoofd van Gérard de Nooijer, die doelman Van Dijk kansloos liet.

De Friezen, zwaar gehandicapt omdat vier basispelers geblesseerd waren, mochten frank en vrij aanvallen. Maar doelrijpe kansen van Samardzic en debutant Denneboom werden niet benut. Gérard de Nooijer deed dat wel. Eerst werd in de 27e minuut een doelpunt van hem afgekeurd. Zeven minuten later maakte hij een puur doelpunt. Weer met het hoofd en opnieuw een voorzet op maat van Samardzic.

Wilem II wint weer

Trainer zijn van De Graafschap is op het moment een uitzichtloze baan in het betaald voetbal. Jurrie Koolhof heeft de ondankbare taak om de zwalkende Doetinchemmers te behoeden voor degradatie. Maar bij Willem II ging zijn team kansloos met 2-0 ten onder en verloor het Fränkel met een rode kaart. De Tilburgers klommen door de vijfde zege op rij naar de zesde plek.

Koolhof, zelf vroeger toch een begenadigd aanvaller, stuurde zijn ploeg zeer defensief het veld in. Dat is in Tilburg vragen om moeilijkheden en binnen vier minuten presenteerde Willem II de rekening. Ramzi kopte in uit een voorzet van Hyypia.

De Graafschap bewees in de rest van het duel dat het elftal sportief failliet is. De bezoekers konden geen moment het tempo bijbenen, geen wonder overigens met het oudste elftal van de competitie. Het team schoot één keer op het doel van Van Fessem, uit een vrije trap. Tot een fatsoenlijke aanval kwam het al helemaal niet.

Meer over