PSV oogt nog niet als kampioen na nipte zege op AZ

'We moeten de kop erbij houden.' Het is het meestgebruikte cliché in kleedkamers, perspraatjes en groep-shuddles voor een wedstrijd. Bij PSV AZ was het vooral een prangend advies in letterlijke zin.

null Beeld anp
Beeld anp

Beide clubs beschikken over kopsterke spitsen en centrumverdedigers. Wie daarop lette in het verder nogal slordige duel zag fascinerende dingen. De luchtmacht van PSV won door een doelpunt zes minuten na rust, komend van het hoofd van verdediger Hector Moreno met 1-0.

AZ bracht pas dertien minuten later de beste aanvallende kopper in, Wout Weghorst. Daarvoor hoopte het op de grillen van een andere nieuwe spits, de rappe Fred Friday.

Dat zegt al iets. Koppen is een ondergeschoven kindje in Nederland. PSV-spits Luuk de Jong weet er alles van. 23 van zijn 46 PSV-doelpunten hadden zijn hoofd als afzender. Op dat aantal bleef hij gistermiddag staan door het goede verdedigen van de AZ-spelers Rens van Eijden en vooral Ron Vlaar.

Dat was dan best verheugend om te zien, dat er in de eredivisie nog een paar specialisten rondlopen die heldendaden kunnen verrichten met het hoofd in verdedigende zin. Al hadden we Vlaar vermoedelijk nooit meer teruggezien op de Nederlandse velden als hij niet zoveel blessureleed had gekend.

Heldhaftiger

Van Eijden oogde nog iets heldhaftiger, omdat hij met een masker speelde vanwege een gebroken neus. Maar hij werd ruim overtroffen door Vlaar, alleen al door de heroïsche manier waarop die vlak voor rust met De Jong in zijn nek en vlak voor zijn eigen doellijn de bal al duikend wegkopte. Vlaar kan, zijn fenomenale sliding op Messi in de halve finale van het WK 2014 indachtig, al een aardig instructievideootje voor jonge verdedigers samenstellen.

De 31-jarige Hensbroeker had zich niet specifiek op De Jong voorbereid. Volgen van de spits is sowieso het devies. Zonder de baan van de bal uit het oog te verliezen. Uitgeblokt worden is al helemaal uit den boze. Een beetje schuin aanlopen, liefst op de huid van de aanvaller en dan is het een kwestie van timing.

Verdedigen zou een minder smerig woord in Nederland moeten zijn, vindt Vlaar. Hij kreeg bijval van zijn coach John van den Brom, die toegaf zijn ploeg 'bewust afwachtend' te hebben laten spelen. Twee andere centrumverdedigers, Wuytens en Luckassen, stonden voor Vlaar en Van Eijden als extra blok opgesteld.

null Beeld anp
Beeld anp

AZ wil graag in de topdrie infiltreren, een stap in die richting is wat minder verliezen van PSV. Van den Brom toonde zich tevreden met de uitvoering, wijzend op de kansen die AZ voor rust creeerde. Vooral via de technisch begaafde rechtsbuiten Jahanbaksh, maar Friday maakte nogal vaak de verkeerde keuze in de eindfase.

Zuur voor Vlaar dat PSV het duel besliste met een kopdoelpunt. Het kwam dus van Moreno, kort na rust, nadat Jetro Willems een afgeslagen hoekschop opnieuw had ingebracht. De kleine ingevallen AZ-middenvelder Van Overeem was kansloos tegen de Mexicaan.

Ondanks het vertrek van een andere sterke kopper, Jeffrey Bruma, blijft PSV anticiperen op de luchtmacht. Het heeft er met Willems en in mindere mate Santiago Arias en Luciano Narsingh ook de aangevers voor.

Ergernis over schema

AZ-coach John van den Brom kreeg gisteren bijval van PSV-collega Phillip Cocu bij zijn ergernis over het competitieprogramma. AZ speelt donderdag uit tegen het Servische FK Vojvodina in de voorronde van de Europa League en had graag eerder in het weekeinde tegen PSV gespeeld dan zondag laat in de middag. Cocu: ‘Het is in het belang van het Nederlandse voetbal dat AZ een goed resultaat haalt. Voor ons was het geen probleem om zaterdagavond te spelen.’

Hun vorm is echter grillig, al had Willems gisteren met gemak op drie assists kunnen komen. De Jong miste tweemaal op aangeven van de op een vertrek azende linksback en later nog eens na een panklare assist van middenvelder Hendrix.

Van Achterhoeker De Jong wordt gezegd dat hij te nuchter is om gemakzuchtig te worden, maar enig gehijg in de nek door een concurrent doet geen enkele topper kwaad. Coach Cocu kondigde ook al aan dat er 'zeker nog handtekeningen zullen worden gezet'.

Aan de andere kant: PSV heeft geen punt verloren tegen de ambitieuze subtoppers AZ en FC Utrecht. Cocu zei 'een stijgende lijn' te zien. Hij bedoelde dat trouwens in figuurlijke zin.

Meer over