PSV na zege op RKC dicht bij landstitel

Voor PSV is bet aftellen begonnen op weg naar de landstitel. Na de 3-1 winst tegen RKC Waalwijk kan de ploeg volgende week kampioen worden....

Trainer Gerets durfde het opnieuw niet aan een keuze te maken tussen zijn paradepaardjes Kezman en Van Nistelrooy. Tot nu toe verliep hun samenwerking stroef, maar de Belg weet dat hij verder moet met zijn topscorer Kezman, de toch al zo trotse Joegoslaaf.

Ruud van Nistelrooy kan hij ook niet passeren, weet Gerets. Na zijn geslaagde revalidatie wordt hij almaar beter, met de uitverkiezing voor het Nederlands elftal voor de interland tegen Cyprus als beloning.

Opnieuw zat er in Eindhoven een scout van Manchester United op de tribune voor Van Nistelrooy. De spits is na een jaar blessureleed weliswaar behoorlijk op de weg terug, maar heeft nog niet zijn echte niveau.

Dat bleek vorige week tegen Vitesse en ook tegen RKC. Hij kreeg wel een paar goede kansen, maar was niet gelukkig in zijn acties en werd in de 78e minuut gewisseld voor De Jong. Toeval of niet, maar daarna ontdeed PSV zich van RKC.

Tegen RKC speelde de rechtsbenige Kezman op de linkerflank, terwijl Bruggink achter Van Nistelrooy speelde. Na 70 minuten verhuisde Kezman naar de rechterflank. Brugink is een meer dienende speler, die beter in dienst speelt van het elftal dan Kezman. Gerets deed met zijn omzetting dus concessies aan zijn speelwijze. Er zaten bovendien twee pure linkeraanvallers op de bank, Kolkka en Gakhokidze.

Kezman bewees in de 26ste minuut dat hij een echte spits is. Na een fraai een-tweetje met Van Nistelrooy maakte de spits al zijn 22e competitietreffer, die overigens niets te maken had met de plaats waar hij speelde. Kezman speelde uiteraard wel onwennig, maar had ook zijn gevaarljke momenten.

Afgezien van de goal kende de eerste helft amper hoogtepunten: PSV wordt wel de terechte kampioen, maar de glans is al een tijdje uit het spel verdwenen. De ploeg speelt vooral op routine. Sleutelspeler Vogel maakt een vermoeide indruk. Hij miste amper een wedstrijd bij PSV en speelde ook nog alle interlands met Zwitserland.

Rommedahl is na een sterke periode na de winterstop sterk teruggevallen. Zijn voorzetten komen nauwelijks meer aan. Hij had vlak voor de rust de 2-0 op zijn schoen, maar verprutste de mogelijkheid. RKC stelde daar een kans tegenover, via Hoogendorp.

De Waalwijkers kwamen als de nummer vijf naar Eindhoven en hebben na PSV de minst gepasseerde defensie, 16 om 23. Dat zegt veel over de kracht van RKC en verklaart de hoge klassering.

RKC speelt de laatste weken (tegen Twente en Heerenveen) na de rust beter dan ervoor. Het lijkt wel dat de ploeg pas wakker wordt bij een achterstand. Dat was ook bij PSV het geval. Met een fraai afstandsschot maakte Gudjonsson tien minuten na de hervatting de gelijkmaker. Hoogendorp had later na een uitbraak de 1-2 op zijn schoen.

RKC was constant gevaarlijk via de counter, maar in de laatste tien minuten toonde PSV zich een waardig (aanstaande) kampioen.

Lucius maakte de 2-1, nadat doelman Van Dijk een schot van Faber niet goed had verwerkt. Vervolgens bepaalde Van Bommel op fraaie wijze de eindstand op 3-1.

Meer over