PSV moet na morele zege op Ajax vele wonden likken

PSV hield gisteravond op de grauwe akker van de Arena gelijke tred met Ajax, 2-2. Voor de vijfde achtereenvolgende maal slaagde Ajax er niet in om PSV in Amsterdam te verslaan....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

Een brute overtreding van een ranke en gewoonlijk kalme Portugese jongen gaf het toch al curieuze duel tussen Ajax en PSV gisteravond een onverwachte dimensie. PSV sprak eenstemmig schande van de charge van Dani die, in weerwil van zijn imago, in de slotfase doelman Lodewijks onbezonnen en tot bloedens toe attaqueerde.

Ajax - PSV kreeg daardoor niet het slot waarop de wedstrijd recht had. Het duel op de zanderige en ongelijke akker van de Amsterdam Arena was niet hoogstaand, maar wel levendig en zeer sportief bovendien. PSV boekte een morele zege (2-2) maar moest na afloop vele wonden likken.

De slachtoffers waren de doelverdedigers, Waterreus en Lodewijks. Waterreus werd in de tweede helft uit het veld gestuurd nadat hij een overtreding had begaan op de Amsterdamse debutant Hosé. Vervanger Lodewijks klemde in de slotfase de bal vast en werd vervolgens door Dani tegen het hoofd getrapt. De wond moest ter plekke met krammen worden gedicht.

Met beschadigingen aan de oogkas en een hersenschudding speelde Lodewijks de wedstrijd uit. Coach Robson had al drie maal gewisseld en kreeg van clubarts Van den Hoogenband te horen dat de doelman het einde wel zou halen. Dat deed hij ook, maar bebloed, wankelend en voortdurend naar het hoofd grijpend.

Lodewijks staat model voor de misère die PSV dit seizoen treft. In Kaiserslautern werd hij onlangs, als vervanger van Waterreus, uit het veld gestuurd.

De doelman die hem in Duitsland verving, Wilburt Need, zal deze week opnieuw voor het voetlicht treden als Waterreus wordt geschorst. Een geluk bij een ongeluk voor PSV is dat de komende twee tegenstanders in Eindhoven op bezoek komen en weinig aanzien hebben, FC Utrecht en De Graafschap.

PSV-coach Robson spaarde naderhand in een zorgvuldig opgebouwd betoog Dani noch de scheidsrechter, Uilenberg die volstond met een waarschuwing. Bovendien zou Hosé, toen hij door Wamberto werd aangespeeld (en vervolgens door Waterreus ten val werd gebracht) buitenspel hebben gestaan. Dat was echter nauwelijks waarneembaar. Grensrechter Meenhuis meende dat het niet het geval was en Uilenberg sloeg het advies niet in de wind.

Goede sier maakte PSV in de tweede helft nauwelijks nog. De ploeg raakte vermoeid en speelde vanaf de 49ste minuut toen Van Nistelrooy verzuimde de voorsprong van PSV tot 1-3 te vergroten, aanvallend niets meer klaar.

Van Nistelrooy onderscheidde zich echter vooral in positieve zin. Hij bereidde in de eerste helft de doelpunten van Iwan (0-1) en Nilis (1-2) voor en toonde opnieuw aan dat hij de weg naar de top snel heeft afgelegd. De zwakke plekken in de Amsterdamse defensie, en dat waren er nogal wat, werden gisteren door Van Nistelrooy feilloos gevonden.

PSV werd in de kaart gespeeld door Ajax dat zich op gezag van trainer Olsen aanpaste en in een ongewone opstelling van start ging. Olsen deed geen beroep op de beschikbare backs, Sier en Mensah, maar koos voor een overdaad aan centrale verdedigers, Blind, Frank de Boer, Oliseh en Splinter.

Het gevolg was dat Ronald de Boer en Witschge regelmatig als backs moesten optreden. Toen PSV nog voldoende kracht had voor snelle tegenaanvallen, keken Blind, Frank de Boer en Oliseh elkaar regelmatig hulpeloos aan. Twee doelpunten, in de achtste en eenendertigste minuut, onderstreepten dat PSV daar handig van gebruik maakte.

Iwan hoefde slechts Witschge voor te blijven om oog in oog met Van der Sar te komen. Nilis werd aangespeeld door Van Nistelrooy nadat Witschge de bal had verspeeld en Frank de Boer ten val was gekomen. Vijf minuten eerder had Wamberto gescoord, na een pass van Ronald de Boer.

Pas in de tweede helft zette Ajax zich schrap in het duel met een ploeg die er gisteren op uit was een nederlaag te voorkomen en de nadruk op verdedigen legde. De belangrijkste schakel in de Brabantse ploeg was Van der Doelen, een sta-in-de-weg met een nimmer aflatende ijver die op het middenveld de aanvallen van Ajax onderbrak.

Van de twaalf overtredingen die PSV beging, nam Van der Doelen er vier voor zijn rekening, evenveel als Witschge. Ajax maakte minder overtredingen dan PSV, tien, maar wel de vulgairste. De daad van Dani werd vermoedelijk geboren uit frustratie.

Dani danste in het stadion uit de pas en werd fel, maar niet onsportief, gehinderd door Khokhlov en Van der Doelen. Het veld zal zijn stemming er niet beter op hebben gemaakt. Voor topvoetbal is de grasmat in de Arena ongeschikt.

Zoals zo vaak keerde het veld zich tegen de ploeg die met temporijk positiespel de tegenstander wil bestoken, Ajax. Wellicht mede daardoor slaat de balans van wedstrijden in de Arena ver door in het voordeel van PSV. Voor de vijfde maal verloor PSV niet in Amsterdam. De vier voorgaande duels, twee in de competitie en twee om de Super Cup, werden zelfs door de ploeg gewonnen.

Bij de gelijkmaker werd het veld door Ajax genegeerd. Frank de Boer kopte de bal in het doel, na een hoekschop van zijn broer Ronald. De wijze waarop de bal in de 62ste minuut de doellijn passeerde, via Waterreus en Fuchs, bewees ten overvloede dat PSV dit seizoen voor het ongeluk is geboren.

Of gewoon niet capabel genoeg is om in de competitie en de Champions League een rol van betekenis te spelen. Het onnavolgbare transferbeleid heeft PSV veel schade berokkend. De gevolgen van een stille revolutie beginnen echter zichtbaar te worden.

Enkele buitenlanders zijn inmiddels de wacht aangezegd. In de Arena trad PSV aan met een Limburger (Waterreus) en vier Brabanders (Dirkx, Fuchs, Van der Doelen en Van Nistelrooy). Twee Brabanders vielen bovendien in, Lucius en Lodewijks. Brabant kan weer hoop koesteren: PSV begint zowaar een eigen, herkenbaar gezicht te krijgen.

Meer over