NieuwsTata steel

Provincie vindt plan van Tata om overlast aan te pakken ‘teleurstellend’

De provincie Noord-Holland en de omliggende gemeenten van Tata Steel vegen de vloer aan met de plannen die de staalfabrikant onlangs presenteerde om de overlast voor de omgeving de komende jaren te verminderen.

Tom Kreling en John Schoorl
De ruwe grondstoffen bij Tatasteel in Velsen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De ruwe grondstoffen bij Tatasteel in Velsen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De provincie noemt de plannen op een aantal punten teleurstellend, niet concreet en uitsluitend gericht op het voorkomen van overlast, terwijl er nauwelijks aandacht is voor de gezondheid en gezondheidsrisico’s.

Het plan creëert het beeld dat ‘Tata Steel slechts de maatregelen gaat nemen die het al had moeten nemen om geen overlast te veroorzaken’, schrijft de provincie. De kritische houding van de provincie en omliggende IJmond-gemeenten, zoals Beverwijk en Velsen, is een ommezwaai in de benadering van Tata Steel in vergelijking met de afgelopen jaren.

Deze ommekeer is het afgelopen halfjaar ontstaan door de zogeheten grafietregens, en de druk van de bewoners uit omliggende dorpen, zoals Wijk aan Zee, die al jaren overlast hebben van de fabriek. Ook van belang is een recent rapport van het volksgezondheidsinstituut RIVM waarin gewaarschuwd wordt voor de ‘zeer zorgwekkende’ stoffen die Tata Steel uitstoot, die een gezondheidsrisico opleveren voor de omwonenden.

De staalfabrikant ligt al maanden onder vuur vanwege de overlast, de uitstoot van schadelijke stoffen en het mogelijk overtreden van Europese normen. Het bedrijf presenteerde daarop begin juni een plan met de titel Roadmap 2030, en noemde dat toen zelf ‘veelomvattend en dynamisch’. Dat plan wordt nu door de provincie als volstrekt onvoldoende terzijde geschoven. De dorpsraad van Wijk aan Zee, het dorp dat direct onder de rook van de fabriek ligt, noemde het meteen al ‘weinig ambitieus’. De provincie vraagt het bedrijf nu de plannen opnieuw in ‘overweging te nemen’.

Zo wil de provincie graag dat Tata Steel met concrete ideeën komt hoe het bedrijf denkt de uitstoot van schadelijke stoffen aan te pakken, en de productie verder te verduurzamen. Vooral het uitblijven van een oplossing voor stofwolken die ontstaan door converterslak is de provincie een doorn in het oog, aangezien deze wolken voortdurend naar de omgeving waaien. Tata Steel wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van de provincie, maar zegt dat het ‘goed is dat er een reactie is’ op de plannen.

Volgens PvdA- gedeputeerde Adnan Tekin is de Roadmap 2030 ‘een eerste stap’. Hij verwacht veel meer concrete maatregelen ‘in het belang van een gezonde leefomgeving’. Volgens Tekin heeft Tata Steel beloofd te komen met een hal om de overlast van de converterslak tegen te gaan, naast een hal voor de grafiet. ‘Maar nu lees ik dat ze dit eerst gaan onderzoeken en we zo twee jaar verder zijn’, laat Tekin weten. ‘Dit gaat mij te langzaam. Al met al nog te weinig concreet voor de issues die er zijn.’

De provincie aan de ene kant en Tata Steel en het bedrijf Harsco dat restproducten van de staalfabriek verwerkt aan de andere stonden eind juni ook tegenover elkaar bij de rechter. De grafietregens worden veroorzaakt door Harsco, dat daarvoor van de provincie dwangsommen opgelegd heeft gekregen, in totaal 375 duizend euro. Het bedrijf weigert die echter te betalen en de provincie probeert dat nu via de rechter af te dwingen. De rechter moet nog uitspraak doen.

Lees ook:

Tata Steel vindt dwangsommen om grafietregens onterecht en wil niet betalen
Staalfabrikant Tata Steel wil dwangsommen voor het veroorzaken van grafietregens niet betalen en is naar de rechter gestapt. Volgens het bedrijf is het bijna onmogelijk om aan de regels te voldoen.

Meer over