Provincie Limburg wil garant staan voor kranten

De provincie Limburg wil voor 10 miljoen euro garant staan bij de overname van Media Groep Limburg (MGL), uitgever van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad, door het Vlaamse mediaconcern Concentra.

PETER DE GRAAF

MAASTRICHT - De coalitiepartijen CDA en PvdA zijn positief. 'Het is geen lening of subsidie, maar een garantstelling voor een Limburgs bedrijf met Limburgse werknemers', zegt CDA-Statenlid Anja van den Beuken. 'MGL is een gezond bedrijf dat nu wordt uitgevreten door de Britse eigenaar Mecom', aldus PvdA'er Weike Medendorp. 'We steunen ook het vliegveld en NedCar, dus waarom niet het Limburgse krantenbedrijf?'

De derde coalitiepartij, VVD, is kritisch. 'We moeten opletten met ingrijpen in ontwikkelingen op mediagebied', zei VVD-Statenlid Anton Kirkels tegen de omroep L1. Vrijdag bespreekt een statencommissie het voorstel. Provinciale Staten beslissen begin juli.

Concentra wil MGL van Mecom kopen voor 46,5 miljoen euro. Het grootste deel van het overnamebedrag bestaat uit leningen van banken en investeringsbedrijven. Zo wordt 10 miljoen gefinancierd door de Limburgse industriebank Liof en de Vlaamse tegenhanger LRM, die een aandelenbelang van 25 procent verwerven.

De garantstelling van de provincie dient als 'steuntje in de rug' voor de banken. Volgens het provinciebestuur is het risico klein: 'MGL is een gezond bedrijf, met de grootste en best renderende regionale krant van Nederland.'

undefined

Meer over