Update

Protestmars tegen vrijlating Volkert van der G.

Enkele honderden mensen hebben vrijdagavond in Rotterdam deelgenomen aan een protestmars tegen de vrijlating van Volkert van der G, de moordenaar van politicus Pim Fortuyn.

Redactie
Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., bij het Centraal Station. De demonstratie is een initiatief van Hans Smolders, de chauffeur van Pim Fortuyn en broer Marten Fortuyn. Beeld anp
Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., bij het Centraal Station. De demonstratie is een initiatief van Hans Smolders, de chauffeur van Pim Fortuyn en broer Marten Fortuyn.Beeld anp

Vanaf het plein voor het Centraal Station in de Maasstad maakten de demonstranten een tocht naar de Pim Fortuynplaats bij de Korte Hoogstraat waar een borstbeeld staat van Fortuyn.

Onder de aanwezigen waren veel prominenten van Leefbaar Rotterdam, zoals oud-wethouder Marco Pastors, Eerste Kamerlid voor de PVV Ronald Sørensen, raadsleden en PVV'ers. Ook Fortuyn's voormalige chauffeur Hans Smolders was van de partij, en fractievoorzitter Rudy Reker van de Eindhovense LPF.

De broer van de vermoorde politicus, Simon Fortuyn, sprak de mensen toe. Hij riep op tot een debat over strafkorting, waardoor mensen als Volkert van der G. eerder vrijkomen dan de opgelegde duur van de celstraf.

De demonstratieve tocht verliep verder zonder problemen.

Voorwaardelijke vrijlating
Van der G. vermoordde twaalf jaar geleden de politicus op het Mediapark in Hilversum. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten, het OM heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat. Hij moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden.

Volgens de leiding van de gevangenis waar Van der G. verbleef, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en de moordenaar van Fortuyn heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van hem tot nu toe zonder problemen verlopen.

Strenge voorwaarden
Volkert van der G. moet zich aan strenge reclasseringsvoorwaarden houden, niet alleen ter bescherming van de samenleving, maar ook om 'de risico's voor Van der G. zelf' beperkt te houden. Van der G. moet zich elke week melden bij de reclassering en draagt een enkelband. Hij mag zich niet vertonen in onder meer Rotterdam, Hilversum en Den Haag.

Deze voorwaarden zijn niet uitzonderlijk, zegt Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit Amsterdam vandaag in de Volkskrant. 'Zo'n soort lijst zie je met grote regelmaat bij plegers van ernstige geweldsdelicten.'

Woonplaats niet bekend
Over waar en hoe de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, geeft justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. De burgemeester van de gemeente waar Van der G. komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. 'Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken', liet het OM weten. 'De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten.'

Volgens Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus zal Van der G. 'altijd over zijn schouder moeten kijken', omdat mensen hem mogelijk iets aan willen doen. Hij heeft dat 'gehoord van mensen', zo liet hij vrijdag weten aan Radio1. Hij hoopt dat mensen 'geen eigen rechter gaan spelen'.

Uit een peiling van EenVandaag van vandaag blijkt dat 65 procent van de Nederlanders niet wil dat de overheid de beveiliging van Van der G. regelt en bekostigt.

Pim Fortuyn. Beeld ap
Pim Fortuyn.Beeld ap
Volkert van der G. Beeld anp
Volkert van der G.Beeld anp
Meer over