Protestkamp in Hongkong ontmanteld: 209 mensen opgepakt

De politie van Hongkong heeft donderdag het pro-democratische protestkamp in de stad ontmanteld, dat in de wijk Admiralty. Een deel van de betogers verliet het kamp uit vrije wil, maar anderen lieten zich verwijderen door de politie, die aan het eind van de dag zei 209 mensen te hebben gearresteerd.

Politieagenten breken een barricade van de demonstranten af. Beeld reuters
Politieagenten breken een barricade van de demonstranten af.Beeld reuters

De activisten hadden eerder deze week van de rechter te horen gekregen dat zij tot donderdag de tijd hadden om het protestkamp te verlaten. 's Ochtends begonnen werklieden, onder het wakend oog van de politie, met het verwijderen van versperringen die tweeënhalve maand geleden door betogers waren opgeworpen over een autoweg nabij het financiële hart van de stad.

Volgens de autoriteiten moest het kamp weg omdat het verkeer belemmerd werd. De operatie verliep zonder grote problemen. Op sommige momenten had het kamp tienduizenden bezetters geteld, maar dat was vóór gisteren al teruggelopen tot een paar honderd. Betogers die werden gearresteerd, riepen leuzen als 'Wij zijn vreedzaam' en 'We zullen terugkomen'.

De 'Paraplu Beweging' (zo genoemd omdat demonstranten zich met paraplu's beschermden tegen de pepper spray van de politie) verzet zich tegen de politieke bemoeienis van de Chinese regering met Hongkong, dat in 1997 staatsrechtelijk terugkeerde in de schoot van Peking, met de belofte ('één land, twee systemen') van zelfbestuur en behoud van een eigen, democratisch politiek systeem.

Nieuw ronden van burgerlijke ongehoorzaamheid

De demonstranten, veelal studenten, zijn erop tegen dat aan de verkiezingen in 2017 voor het ambt van hoogste bestuurder van Hongkong alleen kandidaten kunnen meedoen die door de Chinese regering zijn goedgekeurd.

'De Paraplu Beweging heeft de politieke cultuur van Hongkong veranderd', zei Alex Chow, leider van de Studentenfederatie van Hongkong, een van de belangrijkste protestgroepen, tegen verslaggevers terwijl hij erop wachtte gearresteerd te worden. 'Er zullen nieuwe ronden komen van burgerlijke ongehoorzaamheid.'

Naast studenten hoorden ook parlementsleden en advocaten tot de arrestanten, evenals Jimmy Lai, textielondernemer en directeur van de mediagroep Next Media. Lai is sinds jaar en dag een fel criticus van de politieke leiders in Peking.

Politieagenten kijken of er demonstranten in de tent zitten. Beeld reuters
Politieagenten kijken of er demonstranten in de tent zitten.Beeld reuters
Meer over