nieuwsprotesten VS

Protesten VS sorteren effect: politie houdt zich gedeisd tijdens massale demonstraties tegen racisme

Honderdduizenden burgers wereldwijd zijn dit weekeinde weer de straat op gegaan om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. De politie leek zich in te houden.

In Washington hadden korpsen opdracht gekregen geweld en de inzet van rubberen kogels en traangas te vermijden. Beeld AFP
In Washington hadden korpsen opdracht gekregen geweld en de inzet van rubberen kogels en traangas te vermijden.Beeld AFP

In Washington waren honderdduizend demonstranten op de been, mogelijk de grootste betoging ooit. Ook demonstraties elders in de Verenigde Staten en in Parijs, Londen, Napels en diverse steden in Duitsland en Australië trokken tienduizenden mensen.

In tegenstelling tot de protesten vorige week, die in sommige Amerikaanse steden uitliepen op plunderingen, vernielingen en botsingen met ordetroepen, verliepen de meeste demonstraties vreedzaam. In veel Amerikaanse steden hadden politiekorpsen orders gekregen zich terughoudend op te stellen nadat beelden van buitensporig geweld tegen de demonstranten van afgelopen weken het protestvuur dreigden aan te wakkeren. De protesten lijken hiermee de eerste effecten te sorteren.

Zo kreeg de betoging zaterdagavond in Buffalo, New York, waar twee agenten vorige week een 70-jarige man hardhandig tegen de grond sloegen omdat hij de avondklok zou hebben overtreden, nu vrij baan. In Minneapolis, de stad waar George Floyd twee weken geleden stierf nadat een politieagent minutenlang met zijn knie op zijn keel had gedrukt, werden vrijdag door het stadsbestuur de nekklem en de wurggreep verboden, zo meldt CNN. Ook moet voortaan toestemming worden gevraagd voor de inzet van middelen zoals traangas en rubber kogels om menigten in bedwang te houden. ‘We gaan ons drastisch bezinnen op de manier waarop we de openbare orde en veiligheid benaderen’, zo zei gemeenteraadslid Jeremiah Ellison op Twitter.

Ook in Denver, Washington, Philadelphia, Atlanta en Minneapolis hadden korpsen opdracht gekregen geweld en de inzet van rubberen kogels en traangas te vermijden. In Chicago werd een groot deel van de stad vrijgegeven voor demonstranten om botsingen met ordetroepen zoals vorige week te voorkomen. Op veel plaatsen werd de avondklok verruimd, afgeschaft of niet gehandhaafd.

Ook in New York gingen zaterdag veel mensen de straat op.  Beeld Getty Images
Ook in New York gingen zaterdag veel mensen de straat op.Beeld Getty Images

Olie op het vuur

President Trump gooide vorige week olie op het vuur door te dreigen federale ordetroepen en zelfs het leger af te sturen op de ‘relschoppende‘ demonstranten. Die ‘hulp’ werd echter ferm afgewezen door de gouverneurs van de staten waar de onlusten hadden plaatsgevonden. Ook zijn eigen legertop zou het plan hebben tegengehouden, zo meldden CNN en CBS News dit weekeind. Lokale politici en politiecommissarissen sloegen de afgelopen dagen juist een verzoenende toon aan tegen ,de demonstranten en riepen op tot de-escalatie.

Een toespraak van politiecommissaris Art Acevedo van Houston, waarin hij president Trump verzocht ‘alstublieft zijn mond te houden’ als hij ‘toch niets constructiefs te zeggen had’ ging eerder deze week viraal. Op Twitter zei burgemeester Tom Wheeler van Portland zaterdag: ‘Ik ben solidair met de niet-gewelddadige demonstranten, die een sterke boodschap zenden dat we veel te laat zijn met betekenisvolle hervormingen en herstellen van gerechtvaardigdheid.’

Ook de betogers zelf, die borden droegen met teksten zoals: ‘Ik krijg geen adem’, ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’ en: ‘Stop racisme nu’, maakten veelal duidelijk ‘in vrede te komen’. Onze grootste zorg is het politiegeweld, zei een betoger tegen Buffalo News. ‘Ik denk dat we een verschil maken. Het is een diverse beweging. Hoe meer doden, hoe sterker de beweging wordt’, aldus de 26-jarige Julie Stevens die met daklozen werkt.

In Washington waren honderdduizend demonstranten op de been. Beeld AFP
In Washington waren honderdduizend demonstranten op de been.Beeld AFP

In Raeford, Noord Carolina, vlak bij zijn geboorteplaats, vond zaterdag een herdenkingsdienst plaats voor George Floyd, die door honderden mensen werd bijgewoond. Toen Floyds gouden kist arriveerde riepen omstanders zijn naam, en leuzen zoals ‘black power’ en ‘no justice, no peace’.

Die bekende leuzen klonken ook in de protestdemonstraties in Europa en elders in de wereld. In Londen zakten betogers massaal door de knieën en riepen met de vuisten gebald in de lucht de protestleuzen: ‘Black Lives Matter’ en: ‘Kleur is geen misdaad’. Ook in Berlijn maakten demonstranten de ‘knieval‘ die inmiddels het symbool is van de Black Lives Matter beweging, en hielden die 8 minuten en 46 seconden vol; zo lang had de agent met zijn knie op de keel van Floyd gedrukt. Hij wordt aangeklaagd wegens moord.

LEES OOK:

Veroorzaakt de dood van George Floyd een doorbraak in de VS? Zeker is dat de dood van Floyd een enorme impuls heeft gegeven aan de Black Lives Matter-beweging die in 2014 opkwam, maar gaat er nu dan echt wat veranderen?

Trump gooit olie op het vuur met zijn provocatie bij de kerk met de bijbel in zijn hand en met zijn harde aanpak, ook al heeft hij daar vermoedelijk de bevoegdheid niet toe en zit niemand erop te wachten.

Meer over