Protesten in Turkije na arrestatie Koerdische politici

De arrestatie van opnieuw een aantal Koerdische politici in Turkije heeft zaterdag tot verschillende protesten geleid, niet alleen in Turkije zelf, maar ook op andere plaatsen. In onder meer Istanbul en Athene moest de oproerpolitie eraan te pas komen.

Redactie
Turkse oproerpolitie gebruikt een waterkanon om de betogers uiteen te drijven Beeld epa
Turkse oproerpolitie gebruikt een waterkanon om de betogers uiteen te drijvenBeeld epa

In Istanbul werden betogers met waterkanonnen en traangas uiteengedreven. De menigte maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder andere uit voor fascist. Met soortgelijke leuzen liepen in de Griekse hoofdstad Athene zo'n duizend mensen richting de Turkse ambassade. De oproerpolitie voorkwam dat de pro-Koerdische groep de ambassade kon bereiken.

In de Duitse stad Keulen waren zaterdagmiddag duizenden demonstranten op de been om te protesteren tegen Erdogan.

De Turkse politie arresteerde zaterdag negen politici van de Turks-Koerdische partij HDP. Het gaat onder anderen om de voorzitters van de provinciale afdeling en van de districtsafdeling van de partij in de zuidoostelijke provincie Adana. Vrijdag werden twaalf parlementsleden van de HDP gearresteerd die verdacht worden banden te hebben met de militante PKK. Ze zouden zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan 'terroristische propaganda'.

Volgens critici is dit de zoveelste stap in de afbraak van de democratische rechtsstaat in Turkije sinds de mislukte coup van afgelopen zomer.

De Europese Unie zei bij monde van buitenlandchef Federica Mogherini 'buitengewoon bezorgd' te zijn over de richting die Turkije inslaat. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei 'dat Turkije het recht heeft terrorisme te bestrijden, maar dat niet mag aangrijpen om politieke tegenstanders uit te schakelen'. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties sprak van acties 'die voorbij het toelaatbare gaan'.

Journalisten gearresteerd

Een Turkse rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de hoofdredacteur en acht journalisten van de anti-regeringskrant Cumhuriyet zaterdag verlengd. Maandag werden de hoofdredacteur en journalisten gearresteerd op verdenking van terrorisme. Cumhuriyet is een van de weinige overgebleven Turkse kranten die kritisch berichten over de regering. De autoriteiten beschuldigen hoofdredacteur Murat Sabuncu en de andere werknemers ervan misdaden te hebben begaan namens Koerdische militanten en de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

'Onacceptabel'

Turkije kaatste de bal vrijdagmiddag terug en noemde de kritiek van Europa 'onacceptabel', gezien Europa's onverholen steun aan de verboden Koerdische partij PKK, aldus minister Mevlüt Çavusoglu van Buitenlandse Zaken in de Turkse media.

Een hoge PKK-commandant waarschuwde in een vrijdag verschenen videoboodschap dat reacties op de arrestaties niet zullen uitblijven. De HDP zei tegen persbureau Reuters te vrezen dat de al dertig jaar durende strijd tussen de Turkse regering en de Koerden uitmondt in een burgeroorlog.

Zaterdag zijn twee kinderen omgekomen bij een bomaanslag in de zuidoostelijke provincie Sirnak. De aanslag is het werk van de PKK, zei de gouverneur van de provincie tijdens een persconferentie. Bij de aanslag raakten ook vier kinderen gewond.

Vrijdag werd de Oost-Turkse stad Diyarbakir opgeschrikt door een aanslag die aan acht mensen het leven kostte. Ook waren er zo'n honderd gewonden. De regering wees met beschuldigende vinger naar de PKK, maar nog diezelfde dag eiste terreurgroep IS de aanslag op.

De Turkse politie arresteert HDP-parlementariër Sebahat Tuncel. Beeld afp
De Turkse politie arresteert HDP-parlementariër Sebahat Tuncel.Beeld afp
Politie in de Koerdische stad Diyarbakir, waar vrijdag een autobom ontplofte. Beeld ap
Politie in de Koerdische stad Diyarbakir, waar vrijdag een autobom ontplofte.Beeld ap
Meer over