NieuwsOnrust in Europa

Protesten in Europese steden tegen strakkere coronaregels, terwijl aantal besmettingen dramatisch stijgt

Protesten tegen coronamaatregelen hebben het afgelopen weekeinde onrust veroorzaakt in een aantal Europese steden. Het Duitse RIVM werd bestookt met brandbommen. In Italië liepen protesten tegen de avondklok uit de hand.

Protesten in de Poolse stad Gdansk. Beeld EPA
Protesten in de Poolse stad Gdansk.Beeld EPA

Terwijl het aantal nieuwe besmettingen in vrijwel alle Europese landen dramatisch oploopt en Europa al 250 duizend covid-19-sterfgevallen heeft geregistreerd, komen overheden met een herhaling van de strategie die in maart werd toegepast: lockdowns en andere beperkingen die maandenlang het openbare leven zullen lamleggen.

Het verzet tegen dit soort maatregelen neemt toe. Zo veroorzaakten groepen van enkele honderden mensen in Rome en Napels rellen met vuurwerk, door vuilnisbakken in brand te steken en de politie te bekogelen met flessen. De schermutselingen volgden op een oproep van fascistische partij Forza Nuova ‘te rebelleren tegen de avondklok’.

Honderden in het zwart geklede demonstranten, die volgens de Italiaanse politie afkomstig zijn uit de maffia, extreem-rechtse groeperingen en clubjes voetbalvandalen, werden door de politie met traangas uiteen gedreven. Twee betogers in Napels zijn gearresteerd. De Italiaanse onderminister van Binnenlandse Zaken Matteo Mauri veroordeelde de ‘stadsguerrilla’ tegen de politie.

Het waren de eerste demonstraties in Italië sinds corona acht maanden geleden de Italiaanse samenleving verlamde. In Rome gingen ook enkele honderden mensen de straat op in een aanvankelijk vreedzaam protest, maar toen de demonstranten weigerden zich aan de avondklok te houden, werd ook daar de confrontatie met de politie grimmig.

In Italië zijn de landelijke coronavirusbeperkingen zondag aangescherpt nadat het land met bijna 20 duizend nieuwe gevallen per dag een record boekte. Ondanks straatprotesten moeten bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden vanaf maandag dicht. Restaurants en cafés moeten om 18.00 uur stoppen met serveren.

In Rome kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie. Beeld AP
In Rome kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie.Beeld AP

Brandbommen in Duitsland

In Duitsland, waar het aantal besmettingen met 11.176 nieuwe infecties op zondag ten opzichte van vorige week verdubbelde, werd het gebouw van de instelling die over de besmettingen rapporteert, bekogeld met brandbommen. De schade aan dit Robert Koch-instituut in Berlijn, het Duitse RIVM, bleef beperkt tot een kapot raam.

Een demonstratie in Londen liep uit op confrontaties met de politie. Het virus grijpt in Groot-Brittannië flink om zich heen met op zaterdag een recordaantal van 23.012 geregistreerde nieuwe besmettingen. Op basis van het aantal besmettingen wordt sommige regio’s aan lockdown grenzende maatregelen opgelegd.

In Londen zijn samenscholingen van meer dan zes mensen verboden, maar de achterban van de organisatie Save Our Rights UK, die oproept tot verzet tegen die ‘tirannie’, hield tijdens een demonstratie zaterdag niet genoeg afstand. Toen de politie enkele duizenden demonstranten opriep zich te verspreiden, blokkeerde een klein groepje de Westminster Brug. Bij de schermutselingen met de politie raakten drie politiemensen en een ambulancemedewerker licht gewond – achttien mensen zijn gearresteerd.

Protest in Jerusalem tegen het optreden van premier Benjamin Netanyahu. Beeld REUTERS
Protest in Jerusalem tegen het optreden van premier Benjamin Netanyahu.Beeld REUTERS

Lees ook

Meelopen in het Haagse HagaZiekenhuis
‘In het voorjaar kregen we cadeaus, nu krijgen we middelvingers’

De vaccins komen eraan: dit zijn de kanshebbers
Ergens de komende weken zou het zomaar eens zo ver kunnen zijn: de bekendmaking van ’s werelds eerste, echte vaccinresultaten, getest op een échte bevolking waar het virus rondgaat. De kanshebbers op een rij.

De acht lessen van de eerste golf die de economie nu goed van pas komen
Nu de tweede coronagolf ook over de Nederlandse economie spoelt, komt de vraag op of er lessen te trekken vallen uit de eerste. En worden die ook geleerd?

Meer over