Update

Protesten breken uit in VS na niet vervolgen agent Ferguson

In verschillende Amerikaanse steden zijn vannacht protesten uitgebroken nadat de onderzoeksjury in Missouri had besloten om de blanke agent Darren Wilson niet te vervolgen voor het doodschieten van de zwarte tiener Michael Brown (18).

Redactie
Demonstranten in Ferguson. Beeld epa
Demonstranten in Ferguson.Beeld epa

Hoewel president Barack Obama opriep tot vreedzame protesten, wordt in Ferguson met flessen en stenen gegooid, meldt CNN. Volgens de politie van St. Louis zijn er middels meerdere gebouwen uitgebrand en zijn de protesten 'veel erger' dan die in augustus, toen Brown daadwerkelijk werd neergeschoten. Er zouden inmiddels 29 mensen zijn gearresteerd.

Vrijspraak
De vraag die de jury in Missouri moest beantwoorden: moet agent Darren Wilson worden vervolgd voor het neerschieten van Michael Brown (18) in augustus? De ongewapende tiener kwam bij de schietpartij om het leven. Wilson schoot in totaal twaalf keer op de tiener. Hun antwoord: nee, de agent wordt niet vervolgd.

Volgens openbaar aanklager Robert McCulloch heeft de onderzoeksjury op indrukwekkende wijze 'feiten van fictie weten te scheiden'. Dat was niet makkelijk, aldus McCulloch, omdat de getuigenverklaringen niet altijd overeen kwamen met het bewijsmateriaal. Zo zijn er mensen geweest die zich opvoerden als getuigen, terwijl ze dat niet waren. Zij baseerden hun verklaringen op wat zij van andere mensen in de omgeving hadden gehoord.

McCullough zei ook dat de sociale media hebben bijgedragen aan de woede die tot de wekenlange demonstraties in Ferguson leidde en was hij kritisch over de traditionele media. Zij plaatsten in hun verslaggeving de getuigen en vermeende getuigen op een voetstuk zonder hun uitlatingen te controleren. Verhalen in de media hebben ook andere getuigen beïnvloed, aldus de aanklager.

De familie van Michael Brown heeft inmiddels laten weten 'intens teleurgesteld' te zijn dat Wilson vrijuit gaat. In een verklaring hebben ze mensen die tegen de beslissing willen protesteren opgeroepen geen geweld te gebruiken.

Traangas en 'stinkende moordenaars'
Maar aan die oproep werd maar nauwelijks gehoord gegeven, ook omdat de onvrede verder gaat dan de dood van Brown alleen. Zo hadden zwarte bewoners van Ferguson al langer veel kritiek op de politie, waarbij vooral blanke agenten werken. De agenten zouden zwarte mensen harder aanpakken dan anderen. De dood van Brown was de druppel die bij hen de emmer deed overlopen.

Vandaag zette de politie al traangas in om betogers uit elkaar te drijven, nadat eerer een politieauto beschadigd was geraakt. Ook waren er schoten te horen - volgens de politie ruim 150 - en gooiden betogers met flessen en stenen naar een politiecordon. Er zijn ook verschillende auto's en kantoorgebouwen in brand gestoken en een aantal bussen geplunderd, net als Ferguson Market & Liquor, de winkel waar Michael Brown naar verluidt sigaren stal voordat hij tegenover Wilson kwam te staan.

Een groep betogers beweegt zich inmiddels door de stad en heeft korte tijd het verkeer op een nabijgelegen snelweg platgelegd door op de rijbaan te gaan staan. Een aantal betogers schreeuwde tegen politieagenten dat ze 'stinkende moordenaars' zijn.

Ook andere steden
Ook is het tijdelijk verboden om vliegtuigen te landen op de internationale luchthaven van St. Louis in de Verenigde Staten. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft een tijdelijk verbod ingevoerd voor inkomend vliegverkeer.

Niet alleen in Ferguson zijn protesten uitgebroken, ook in de steden Chicago, Seattle, Washington DC en New York wordt gedemonstreerd. In New York is in de wijk Manhattan een gedeelte van doorgangsweg Seventh Avenue afgezet om ruimte te bieden aan een protestmars.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty

Verklaring
Volgens nieuwszender CNN zou Michael Brown de agent twee keer in het gezicht hebben geslagen voordat deze hem neerschoot. Dat zei althans de agent, Darren Wilson, in een verklaring tegenover de jury die onderzoek deed naar het schietincident. Wilson zei dat hij naar zijn wapen greep, omdat hij bang was dat een derde knal hem fataal kon worden.

CNN heeft de verklaring ingezien en vandaag openbaar gemaakt. Wilson zei herhaaldelijk tegen de achttienjarige Brown dat hij op de grond moest gaan liggen, maar die weigerde dat te doen.

Wilson verklaarde dat hij op Brown schoot, omdat hij op hem afkwam en onder zijn shirt naar iets greep. Later bleek dat de tiener niet gewapend was. Wilson heeft in totaal tien schoten gelost.

Een politieauto gaat in vlammen op in Ferguson. Beeld afp
Een politieauto gaat in vlammen op in Ferguson.Beeld afp
Meer over