Protestanten Ulster bepleiten amnestie

Noordierse protestantse politici hebben donderdag bij de Britse regering gepleit voor een amnestie voor alle naar schatting duizend gedetineerden die in de Britse provincie vastzitten wegens politiek geweld....

AFP, Reuter

BELFAST

De Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, Michael Ancram, bracht gisteren een bezoek aan Belfast waar hij loyalistische leiders ontmoette. De Britten zijn bang dat het straatgeweld zal verhevigen, wanneer de protestanten dit weekeinde hun Oranje-marsen houden.

Katholieke politici van Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, deden woensdag eveneens een beroep op de Britse regering de gevangenen vrij te laten. Zowel nationalisten als loyalisten zien de vrijlating van de wegens moord op een katholiek meisje tot levenslang veroordeelde soldaat Lee Clegg als bewijs dat de Britten voor hun militairen andere maatstaven hebben dan voor Ieren.

Bij de rellen in Belfast en Londonderry zijn woensdagavond laat veertien agenten en twee burgers gewond geraakt. De meeste gewonden vielen toen de politie stenen- en brandbommen gooiende protestanten probeerden te verhinderen een katholieke wijk binnen te trekken.

Meer over