Protestanten geven wapens nog niet op

De protestantse paramilitaire groeperingen volgen niet onmiddellijk het voorbeeld van de IRA. Zij weigerden zich gisteravond al te verplichten ook de wapens 'buiten gebruik te stellen'....

'We zullen de situatie eerst eens aanzien', stelde David Ervine, leider van de Progressieve Unionistische Partij, die nauwe banden onderhoudt met de Ulster Volunteer Force, een van de meest gevreesde paramilitaire protestantse terroristische groeperingen.

David Trimble, de leider van de grootste protestantse partij (de gematigde UUP), deed echter een dringend beroep op protestantse paramilitaire groepen om hetzelfde te doen als de IRA. Volgens hem is dat ook de afspraak die is gemaakt in het Goede Vrijdag-akkoord van 1998. 'Als de IRA de wapens inlevert, zullen wij van protestantse kant hetzelfde moeten doen.'

De Britse premier Blair en de Ierse premier Ahern zeiden gisteren dat er 'nog heel veel werk te doen is voordat het echt vrede is'. Ook republikeinse splintergroepen zoals de Real IRA kunnen proberen het historische akkoord van gisteren te ondergraven.

Daarnaast zal de actie van de IRA op achterdocht kunnen stuiten van meer extremistische protestanten, zoals de volgelingen van dominee Ian Paisley, die nooit in de oprechtheid van de republikeinen hebben geloofd.

Onduidelijk is ook welk deel van de wapenvoorraad de IRA heeft opgegeven en wat ermee is gebeurd. Trimble zei dinsdagavond dat 'geweren, munitie en explosieven permanent buiten het bereik van IRA-terroristen zijn gekomen'. Mogelijk zijn ze ergens door de onafhankelijke ontwapeningscommissie opgeslagen. De IRA wilde niet dat de wapens zouden worden vernietigd, omdat daarmee 'een nederlaag zou worden erkend'.

De IRA geldt als de best bewapende terroristische organisatie ter wereld. Het 'leger' beschikt over zeker duizend kalasjnikovs, twaalf zware machinegeweren, twaalf raketlanceerders, veertig raketgranaten, twee ton semtex, zes vlammenwerpers, vijfhonderd detonators en een miljoen stuks munitie.

Een deel daarvan is opgeslagen is wapenbunkers vlak over de grens in Noord-Ierland. De IRA had al twee wapenbunkers opengesteld voor geregeld toezicht door de ontwapeningscommissie, maar had tot nu toe het beheer over deze bunkers niet willen opgeven.

In tegenstelling tot de protestantse paramilitairen in Noord-Ierland zal het Britse leger wel tot ontwapening overgaan. Op korte termijn zal al een aantal militaire bases in South-Armagh worden gesloten.

Meer over