Protest tegen liquidatie 'vredesduif'

Met het in brand steken van een Israëlische vlag werd zaterdagmiddag op de Dam een korte demonstratie beëindigd tegen de liquidatie van Hamas-leider sjeik Yassin, 'een vredesduif', zoals de ruim honderd aanwezigen op een spandoek konden lezen....

Grote afwezige was het Nederlands Palestina Komitee, dat had willen meedemonstreren tegen de 'apartheidsmuur' in Israël, maar op het laatste moment ontdekte dat een herdenking van Yassin centraal zou staan.

Yassin werd vorige week geliquideerd door het Israëlische leger. De aanslag leidde internationaal tot felle veroordelingen van de regering-Sharon.

Het portret van de sjeik, inclusief een Arabische tekst, werd uitgedeeld en door verscheidene deelnemers aan de borst gedrukt.

Een Marokkaanse woordvoerder sprak de deelnemers uitsluitend in het Arabisch toe; een bestuurslid van de Arabisch Europese Liga keerde zich tegen 'enkele anti-islamitische elementen in de Nederlandse regering'. Ook 'de joodse wereldlobby' moest het ontgelden.

Nadat de Dam moest worden ontruimd voor een traumahelikopter in verband met een verkeersongeluk, richtten kleine groepjes jongeren nog enkele vernielingen aan in nabij gelegen winkelstraten.

Meer over