Protest tegen Lenin in Assen

Onschuldige citymarketing of ongevoelig dwepen met een Russische volksmenner? Nederlanders van Russische afkomst willen geen beeld van Lenin in hun woonplaats.

Enkele Nederlanders van Russische afkomst willen de plaatsing tegenhouden van een 10 meter hoog Leninbeeld in Assen. De komst van het beeld, op 15 december, is een initiatief van de binnenstadsvereniging die hiermee wil aansluiten op de expositie De Sovjet Mythe in het Drents Museum.

'Als het beeld er inderdaad komt, word ik elke dag geconfronteerd met mijn grootvaders moordenaar', zegt Elvira Isaeca van het Cultureel Centrum Ruslandia voor Noord-Nederland. 'Voor veel Russen is dit verschrikkelijk. In naam van Lenins ideologie zijn massa's mensen vermoord. Het is tegenover hun nabestaanden niet respectvol om een beeld van de dictator in de stad te plaatsen. Als men zou overwegen hier een beeld van Hitler neer te zetten, zou het land te klein zijn.' Vladimir Iljitsj Lenin (1870-1924) was de eerste leider van de Sovjet-Unie, een socialistische dictatuur die tegenstanders uit de weg ruimde.

Door te kiezen voor een plek in het openbaar en niet in het museum of op particulier terrein, neigt de actie naar persoonsverheerlijking, meent Isaeca. Ze heeft een gesprek aangevraagd met de Assense burgemeester. Eerder deze week sprak de PVV-fractie in de Drentse Staten schande van de installatie.

Volgens Ronald Obbes, citymanager van Assen, heeft de komst van het beeld tot nu toe alleen positieve reacties opgeleverd. 'We haken in op de expositie over sovjetrealisme. Toen er een expositie was over China hebben we een Chinese draak in de stad geplaatst. In die context moet je het zien. Het is citymarketing, geen persoonsverheerlijking.'

De 15 duizend kilo zware 'Lenin' staat momenteel in Bad Nieuweschans. Het transport naar Assen, dat naar schatting drie dagen zal duren, wordt verzorgd door het ministerie van Defensie, dat het beschouwt als een oefening.

Het is de bedoeling dat het beeld blijft staan tot het einde van de expositie in juni 2013.

De bronzen Lenin die naar Assen komt, staat al enige tijd in het Badjassenpark van wellnessresort Fontana in het Groningse Bad Nieuweschans. De Groningse Lenin is gemaakt door een hoogleraar van de academie voor beeldende kunst in Moskou. Het is een voorstudie voor een beeld dat 100 meter hoog had moeten worden, maar dat nooit is gerealiseerd. Na de val van de Muur werd het in Oost-Duitsland gekocht door ondernemer Henk Koop, oprichter van het bouwbedrijf Koop Tjuchem.

undefined

Meer over