Protest en rouw in Libanon

Politici en andere critici van Syrië in Libanon hebben opgeroepen tot een grote demonstratie vandaag uit protest tegen de moord op Gebran Tueni....

Scholen, universiteiten en ook winkels bleven gesloten, de radio zond klassieke muziek uit en de televisie stond uitgebreid stil bij leven en dood van het slachtoffer, de 48-jarige Tueni.

Een coalitie van anti-Syrische krachten die dinsdag in het kantoor van An-Nahar bijeenkwam, riep op tot een algemene staking en zo groot mogelijke publieke belangstelling bij de begrafenis van Tueni op woensdag. Onder de aanwezige leiders waren Druzenleider Walid Jumblatt, Hariri’s zoon Saad Hariri en de voormalige christelijke krijgsheer Samir Geagea. ‘Wij verkeren in een echte staat van oorlog’, zei de laatste voor de radio. ‘Er wordt een oorlog gevoerd om te voorkomen dat Libanon zich verheft.’

‘Gebran Tueni is niet dood. An-Nahar gaat door’, stond in grote letters op de voorpagina van Tueni’s krant, met daaronder een foto van de vermoorde man, genomen toen hij in maart een grote anti-Syrische protestbijeenkomst toesprak. ‘Geen tranen, Gebran is niet dood, An-Nahar gaat door’, zei Tueni’s 79-jarige vader Ghassan, éminence grise van de Libanese pers, toen hij bij binnenkomst in het kantoor de zichtbaar bedroefde medewerkers de hand schudde. Tueni was eerder dit jaar in het parlement gekozen voor Ashrafieh, een wijk van Beiroet. Zijn familie nam daar dinsdag condoléances in ontvangst.

Zijn auto werd maandag door een autobom getroffen en in een ravijn geslingerd op het moment dat zijn autostoet door een industriegebied van Beiroet reed. Behalve Tueni kwamen nog twee mensen om en raakten dertig mensen gewond.

De aanslag is opgeëist door een onbekende groep, maar Tueni’s collega’s en politieke vrienden zijn ervan overtuigd dat Syrië achter de aanslag zit. Premier Fuad Saniora zei in het parlement dat hij de hulp van de VN inroept om de moord op Tueni te onderzoeken.

Meer over