Prostituees beëindigen bezetting Wallen

De prostituees die sinds vanochtend een paar raampanden op de Amsterdamse Wallen bezetten, beëindigen vandaag aan het einde van de middag hun actie. De sekswerkers wilden met hun actie aandacht vragen voor het kort geding dat ze aanspannen tegen de gemeente, waarin ze eisen dat achttien prostitutieramen openblijven.

null Beeld anp
Beeld anp

De bezetting is geslaagd, liet hun woordvoerster weten. In overleg met de politie is besloten de actie af te ronden. De sekswerkers bezetten de ruimtes aan de Oudezijds Achterburgwal, omdat ze naar eigen zeggen sinds vandaag zonder werk zitten, nu de exploitant geen vergunning meer heeft voor de achttien ramen.

Volgens PROUD zitten 24 vrouwen vanaf 1 mei zonder werk omdat een van de exploitanten voor achttien ramen zijn vergunning is kwijtgeraakt. Dit vanwege misstanden, zoals gedwongen prostitutie. De ondernemer heeft inmiddels een nieuwe vergunning aangevraagd, maar in de tussentijd mogen de panden niet worden gebruikt.

Project 1012

'De vrouwen -allen zelfstandig ondernemers - voor wie de dagelijkse kosten gewoon doorlopen, pikken dit niet', zegt Mariska Majoor namens PROUD. De sekswerkers eisen in kort geding dat de werkplekken beschikbaar blijven en willen ook compensatie voor elke dag dat zij niet kunnen werken.

Volgens PROUD geeft de gemeente ten onrechte aan dat er nog voldoende werkplekken beschikbaar zijn. 'Er zijn alleen nog overdag werkkamers beschikbaar, maar die wil niemand omdat er op de Wallen overdag geen droog brood valt te verdienen', aldus Majoor.

Onder de noemer 'Project 1012' is Amsterdam bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn er al 115 van de 500 dicht.

Meer over