Pronk: 'Serviers plegen genocide in Srebrenica'

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking zegt dat in Srebrenica duizenden Moslims zijn vermoord. Hij spreekt na zijn bezoek aan Tuzla en Sarajevo openlijk over genocide....

Van onze verslaggever

VALKENBURG

De uitspraken van de bewindsman zijn slecht gevallen bij J. de Hoop Scheffer, de buitenland-woordvoerder van het CDA. Volgens hem zijn de uitspraken 'menselijk begrijpelijk, maar politiek niet verantwoord'. In het belang van de Nederlandse VN-militairen hebben premier Kok en de ministers Voorhoeve en Van Mierlo zich steeds zeer voorzichtig uitgelaten. 'Dat wordt door Pronk met voeten getreden', aldus het CDA-kamerlid in het actualiteitenprogramma Nova.

Pronk zei bij zijn terugkeer op de vliegbasis Valkenburg vooral wanhoop te hebben aangetroffen. 'De genocide vindt op iedereen plaats, op mannen, vrouwen en kinderen. En het wordt nog steeds bevestigd door de direct betrokkenen', aldus de minister. Volgens hem worden nog zo'n vijftienduizend moslims uit de voormalige beveiligde enclave vermist. Van hen zouden vijfduizend door de Serviërs gevangen worden gehouden. Enkele duizenden zouden zijn vermoord.

Er zullen geen gewonde vluchtelingen naar Nederland worden gehaald, zei Pronk. Een groep van 85 vluchtelingen die Dutchbat onder zijn hoede had genomen, is in Tuzla opgevangen door een Noors medisch team.

Meer over