Nieuws

Prominenten op de bres voor Limburgse zender L1

‘Handen af van L1.’ Deze oproep aan de raad van commissarissen van de Limburgse regionale publieke omroep staat zaterdag boven een paginagrote advertentie in Dagblad de Limburger. Daarin doen zestig prominente Limburgers een oproep aan die raad om ‘te stoppen met ruzie maken’. De aanleiding is het conflict tussen het personeel en directeur Peter Elbers van de omroep.

De redactie van L1. Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFo
De redactie van L1.Beeld Hollandse Hoogte / Novum RegioFo

‘Het is wrang dat in deze lastige tijden de raad van commissarissen de eigen organisatie voor de rechter sleept (Ondernemingskamer). Met een langdurige juridische strijd straal je geen vertrouwen uit in de kwaliteiten van de (hoofd)redactie, technische mensen en ondersteunende afdelingen’, aldus de ondertekenaars van de advertentie, die allen met foto staan afgebeeld. De advertentie is ondertekend door onder anderen tv-presentator Felix Meurders, Pinkpopbaas Jan Smeets en acteur Huub Stapel.

Zij roepen de raad op energie te steken in de programmering in plaats van in ruzies. ‘De huidige situatie is slecht voor het imago van L1', zo sluiten de ondertekenaars hun oproep af.

Verborgen camera’s

Het hoogoplopende conflict tussen het personeel en directeur Peter Elbers begon nadat Elbers in september 2020 werd aangesteld. Twee bij het personeel populaire bestuurders werden de laan uitgestuurd. Elbers wilde onder meer verborgen camera’s op de redactie installeren en e-mails van medewerkers en leden van de Ondernemingsraad inzien. Dit voornemen trok hij na twee werkonderbrekingen van het woedende personeel weer in.

De raad blijft achter Elbers staan en stapte naar de Ondernemingskamer in Amsterdam met het verzoek een of twee functionarissen aan te stellen die naar een uitweg moeten zoeken. Peter Elbers en de raad waren zaterdag niet voor een reactie beschikbaar.

Meer over