Prometheus, Let Me In, À perdre la raison

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Still uit Alien. Beeld -
Still uit Alien.Beeld -

Prometheus (Ridley Scott, 2012)

Zaterdag, RTL 5, 22.35 uur

Volbloed Alien-prequel, deze terugkeer naar het sciencefictiongenre van Ridley Scott, die hier zijn zelfgebaande paden opnieuw betreedt. Inclusief dragende bijrol voor die welbekende slijmerige parasitaire wezens die mensen binnendringen langs hun lichaamsopeningen en eitjes achterlaten die het gastlichaam opensplijten. De film zit vol rechtstreekse verwijzingen naar het origineel, maar wil ook meer zijn: een filosofisch en religieus getint actiedrama, niet enkel ruimtehorror.

undefined

Let Me In (Matt Reeves, 2010)

Zaterdag, BBC 2, 23.45 uur

Vaardige Hollywoodremake van het Zweedse arthouse-succes Let the Right One In, over een puberjongen die verleid wordt door zijn buurmeisje, vóór hij ontdekt dat ze een vampier is. Minder oogstrelend gefilmd en minder ingetogen geacteerd dan het origineel, maar ook nu alles muziek, geweld, spel vetter is aangezet, steekt de film gunstig af tegen de recente bijdragen aan het uitgewoonde vampiergenre.

undefined

À perdre la raison (Joachim Lafosse, 2012)

Zaterdag, NPO 2, 0.30 uur

Hoe kan een moeder haar vier kinderen ombrengen? À perdre la raison cirkelt voortdurend om die vraag, gebaseerd op de tragedie rond de Waalse Geneviève Lhermitte, zonder de pretentie van een definitief antwoord te hebben. Tegelijkertijd is de film 'geen precieze weergave van de feiten', zoals de aftiteling benadrukt. Hoofdrolspeelster Émilie Dequenne (bekend als Rosetta in de gelijknamige klassieker van de gebroeders Dardenne uit 1999) won in de Un Certain Regard-selectie in Cannes de prijs voor beste actrice.

undefined

The Big Country (William Wyler, 1958)

Zondag, Eén, 13.30 uur

Naar verluidt de favoriete film van de toenmalige Amerikaanse president Eisenhower, deze fraaie, kalme western over twee buurfamilies die elkaar naar het leven staan om een waterbron. Hoofdrolspelers Gregory Peck en Charlton Heston vullen elkaar uitstekend aan als intellectueel en ruwe bolster, terwijl ze elkaar op leven en dood bestrijden. Volgens Peck, die de film mede produceerde, was The Big Country een allegorie over de Koude Oorlog.

undefined

Alien (Ridley Scott, 1979)

Zondag, RTL 7, 20.00 uur

De afgelopen mei overleden H.R. Giger werkte al enige tijd als kunstenaar toen Ridley Scott hem vroeg het ruimtewezen voor Alien te ontwerpen. Giger maakte er een weergaloos creatuur van, met rijen slagtanden en een glanzende, langwerpige kop, die zowel lijkt op een larve als op het pantser van een kever. Dankzij Gigers werk won het razendspannende, soms zeer gore Alien de Oscar voor visuele effecten.

undefined

Meer over