Project X, Foeksia de miniheks, Twenty Feet from Stardom en Blade: Trinity

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips op televisie op een rij.

null Beeld Berend Jan Bockti000
Beeld Berend Jan Bockti000

Project X (Nima Nourizadeh, 2012)
Veronica, 20.30-22.10 uur

Wat voor lichaamssappen willen we laten zien? Moet er iemand dood of niet? Zulke vragen vormden volgens de destijds aan de filmpers meegeleverde informatie het vertrekpunt voor de scenaristen van Project X. De film, die in hoog tempo wereldroem vergaarde door de beruchte anarchistische feestjes van fans , bevat een eindeloze hoeveelheid aanstekelijke onzin rond een ontsporend huisfeestje in een villawijk. Het zogenaamd uit homevideo's samengestelde verslag hiervan blijft uiteraard volledig in zijn opzet hangen: drie losers die samen een tuinfeest organiseren met duizenden gasten, veel komisch bedoelde ellende, een wagonlading xtc-pillen, een trampolinespringende hond én een nogal manisch gehanteerde vlammenwerper. Dat alles neemt niet weg dat het hedonisme van de jaren tien zelden zo aanstekelijk en energiek op camera is gevat als in deze film.

Foeksia de miniheks (Johan Nijenhuis, 2010)
NPO 3, 15.30 16.55 uur

Een oude tovenaar raapt in het bos een ei op en hup, daar heeft hij een overactief heksendochtertje dat al snel zijn hart steelt. Het Foeksia gedoopte heksje wordt in deze bewerking van Paul van Loons kinderboek liefdevol opgenomen in zijn gezin, waar ze leert vliegen (eerst op een tandenborstel) en leert hoezeer mensen en heksen verschillen. De cast had er overduidelijk plezier in, maar het script is weinig geïnspireerd, de liedjes beklijven matig en de slechteriken en magiërs komen qua oubolligheid zo uit de jarenzeventig-Tita-Tovenaar-serie. De titelrolvertolkster, ongetwijfeld getalenteerd, moet vooral een piepstem opzetten en druk doen. Vermakelijk voor kinderen, maar verder verwaarloosbaar op een indrukwekkende wolkendraak na.

Twenty Feet from Stardom (Morgan Neville, 2013)
Canvas, 16.12 17.40 uur

Deze vorige jaar op het IDFA vertoonde documentaire brengt een ode aan de achtergrondzangeres. Van Darlene Love, die hits inzong voor anderen en als werkster moest bijklussen, tot lerares Spaans Merry Clayton, oud-zangeres/showgirl van zanger/pimp Ike Turner, die de Stones-hit Gimme Shelter vormgaf met haar fenomenale uithalen. Het zijn carrières gekleurd en gefnuikt door onrecht en domme pech, soms ook door een gebrek aan eigenheid de mooiste stem maakt nog geen artiest. Dus dan maar weer zingen in het koortje van Kylie Minogue om de rekeningen te betalen. Aardig detail: waar de Bowies en Jaggers zich voor een benodigde dosis soul graag lieten begeleiden door zwarte zangeressen, voelden die zich als rock -'n-rollbackup veel vrijer dan onder het Motown-regime. Daar mochten ze slechts braaf doo-woppen. Twenty Feet from Stardom biedt een gelaagde kijk op het handjevol onbekende vrouwen dat kleur gaf aan de popgeschiedenis. Het waren ook hún hits, al werden ze er niet rijk van.

Blade: Trinity (David S. Goyer, 2004)
RTL 7, 23.05 1.15 uur

Voor de derde keer vecht Wesley Snipes als stripheld Blade tegen vampiers, ook al is hij zelf een halve bloedzuiger. Lange leren jassen en zonnebrillen bepalen het gedateerde uiterlijk van de in 2004 verschenen film, waarin een duizenden jaren oude vampier uit de dood ontwaakt. Geen cliché blijft ongebruikt wanneer deze niet eens bijzonder enge vijand met pijl en boog en speciale gentherapie wordt bestreden.

Meer over