programma cannes bekend

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke dingt opnieuw naar een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes. Gisteren werd het festivalprogramma in Parijs gepresenteerd. Opvallend is het hoge sterrengehalte in de competitiefilms - met Brad Pitt en Nicole Kidman als grootste namen.


In Haneke's Amour speelt Isabelle Huppert een vrouw die door een beroerte is getroffen. Ook films van de Britse regisseur Ken Loach en de Canadees David Cronenberg komen uit in de competitie, het voornaamste programmaonderdeel van Cannes. Loach, die al drie keer in Cannes werd onderscheiden, doet mee met de film The Angels' Share, over een misdadiger die op het rechte pad probeert te blijven. En Cronenberg maakt kans met Cosmopolis, waarin Robert Pattinson een vermogensbeheerder speelt. Verder zijn onder de 21 geselecteerde films Vous n'avez encore rien vu van de Fransman Alain Resnais en Like someone in love van de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami, die enkele jaren geleden veel lof oogstte voor zijn film Copie conforme.


De 65ste editie van het festival duurt van 16 tot en met 27 mei. De openingsfilm is Moonrise Kingdom van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson, met Bruce Willis in de hoofdrol.


Het evenement sluit af met een hommage aan de deze maand overleden Franse regisseur Claude Miller. Dan wordt zijn laatste film Thérèse Desqueyroux vertoond.


De jury die de Gouden Palm toekent, staat dit jaar onder leiding van de Italiaanse acteur en regisseur Nanni Moretti.


Meer over