Profiel William: van tieneridool tot 'His Royal Baldness'

Op 21 juni 2003 werd hij al gekroond tot de 'people's prince'. Hij werd op die dag 21 jaar en had volgens opiniepeilingen David Beckham en Robbie Williams achter zich gelaten als 's lands favoriete tieneridool. En de Britten, die de laatste eeuw niet verwend zijn met knappe prinsen, hadden er nu een die de looks van zijn moeder combineerde met de afkomst van zijn vader.

Peter de Waard
Prins William tijdens een schietoefening in 2008. © AP Beeld
Prins William tijdens een schietoefening in 2008. © AP

Toen - zes jaar na de dood van zijn moeder - verkoos een grote meerderheid van het Britse volk hem als de favoriete troonopvolger ten koste van zijn vader Charles. En meisjes gaven zich en masse op aan dezelfde universiteit waar ook William zou gaan studeren.

Een half jaar later was hij bezet. Nu hij trouwt, wordt hij wel vergeleken met zijn oom Edward, de jongste zoon van de huidige koningin Elizabeth. Zijn kruin is al kalend wat hem de bijnaam His Royal Baldness heeft opgeleverd. De favoriete troonopvolger is hij niet meer. De meerderheid van de Britten gunt de bijna bejaarde Charles alsnog enkele jaartjes de troon.

Ongein Britse media
William zal in het openbaar nooit iets van zijn ongenoegen laten blijken over de ongein van de Britse media, die er ooit in slaagden zelfs zijn mobiele telefoon af te luisteren. In tegenstelling tot zijn jongere broer Harry, die al een keer een paparazzo tegen de grond heeft geslagen, lacht William altijd vriendelijk als er camera's in de buurt zijn. Hij heeft het imago van de brave jongen, terwijl Harry de wildebras is die onnadenkend in een nazipak naar een gekostumeerd bal gaat. Maar hij is niet altijd de modelprins. Zo stopte William op de universiteit een keer een jongen die zijn familie had beledigd met zijn hoofd in de toiletpot.

William werd op 21 juni 1982 geboren, nog geen jaar na het huwelijk van kroonprins Charles en Diana Spencer. Hij kreeg de geboorte­namen William Arthur Philips Louis mee. Formeel droeg hij geen achternaam, hoewel hij zich soms heeft ingeschreven als William Mountbatten-Windsor. Zijn koosnaampjes waren Wombat (naar het buideldier) of het nog altijd gebruikte Wills.

Tweede in lijn
Met zijn geboorte werd hij meteen tweede in de lijn van de opvolging - achter zijn vader Charles. Toen hij op zijn 7de jaar tegen zijn moeder zei dat hij politieman wilde worden, reageerde zijn broertje Harry: 'Dat kan niet. Je moet koning worden.' Van zijn vader erfde hij de liefde voor de Britse country ('Ik ben van huis uit een plattelandsjongen'), met zijn wilde en bloedige sporten. Maar zijn moeder Diana drukte hem op het hart vooral gewoon te blijven. 'Niet iedereen is rijk, rijdt in een Range Rover en praat Oxford-Engels.' Zij ging met hem en zijn broer Harry in de rij voor McDonald's staan. Terwijl zijn vader een bediende heeft die de tandpasta uit de tube knijpt, wilde zij dat William zijn eigen potje leerde koken.

Maar hij ging niet naar een staatsschool. William kreeg zijn opleiding aan vier privéscholen in het Verenigd Koninkrijk, waaronder Eton. Hij studeerde daar af met de hoogste graad voor geografie en met lagere graden voor biologie en geschiedenis. Tijdens het fatale ongeluk van zijn moeder verbleef hij samen met zijn vader op kasteel Balmoral in Schotland. Hij keerde drie dagen later terug in Londen, waar hij samen met Harry en zijn vader de bloemenzee ter nagedachtenis van zijn moeder bekeek en met het publiek praatte. 'Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik denk aan dat vreselijke ongeluk', zei hij in 2007.

Studie wilde niet vlotten
Hij zou in 2001 uiteindelijk gaan studeren aan de Universiteit van St. Andrews. Met de paparazzi kon een afspraak worden gemaakt hem daar volledig met rust te laten. Zijn studie kunstgeschiedenis vlotte niet erg. Op aanraden van Kate Middleton stapte hij over op geografie. Na zijn universitaire opleiding meldde hij zich aan bij de beroemde militaire academie Sandhurst, waar hij werd opgeleid tot luitenant in een van de bekendste garderegimenten van de koningin, de Household Cavalery. Vervolgens volgde hij opleidingen bij de Royal Navy en de Royal Air Force. Hij was betrokken bij geheime missies in de Caribische Zee, waarbij werd gespeurd naar overboord gegooide partijen cocaïne. Hij kreeg onder collega-militairen de bijnaam van Billy The Fish.

In 2007 was de verkering met Kate Middleton enige tijd over. Een van de redenen was dat de media-aandacht haar te veel werd en ze niet in dezelfde val wilde trappen als Williams moeder Diana. Maar het was William die toen even een punt achter de relatie zette. Het paar heeft volgens de Engelse journalist Ton Bradley, die met ze bevriend is en ook tot de officiële genodigden behoort, hiermee bewust een herhaling willen voorkomen van het huwelijksfiasco van prins Charles en de elf jaar jongere en naïeve maagd Diana, die achteraf zei op haar huwelijksdag in 1981 het idee te hebben gehad 'als een lam naar de slachtbank te zijn gevoerd'.

In 1996. Beeld
In 1996.
In 2008. Beeld
In 2008.
Meer over