Profclub wordt vooral op geld gericht bedrijf

Waarom mag Ajax niet in de Premier League van Engeland voetballen, als dat economisch interessanter is dan een verblijf in de eredivisie?...

In voetballand is het de tijd waarin alle vaste waarden ter discussie staan, dus komen ook bovenstaande kwesties aan de orde. De vragen waren van Wessel Weezenberg, adjunct-directeur van de Federatie Betaald Voetbal Organisaties (FBO).

Zoals bekend verzinnen de clubs van alles om hun inkomsten te vergroten, desnoods ten koste van het sportieve element of de traditie, en in het licht daarvan is het logisch dat een leider van hun belangenorganisatie het voortouw neemt.

Weezenberg was een van de sprekers tijdens de rondetafelconferentie van het TMC Asser Instituut voor Internationaal en Europees recht.

De discussie ging over de spanning tussen sport en Europese wetgeving. Mag voetbalclub Wimbledon, al jarenlang een bescheiden deelnemer aan de Premier League, uit economische overwegingen in Dublin gaan voetballen? Vooralsnog niet, maar de kwestie is een van de naar schatting zestig sportzaken die bij de Europese Commissie zijn aangespannen.

'Profsport is een keiharde economische activiteit', stelde Weezenberg, die allerlei wettelijke beperkingen wil opruimen, ook in Europees verband.

Hij ging verder: 'Voetbal is amusement. Als je naar een stadion gaat, betaal je entree. Net zoals bij film of een show.' Ergo: ook de kijker thuis moet maar betalen voor Oranje of Feyenoord. Weezenberg wil alle mogelijkheden openhouden en bestuderen. Als de kassa maar rinkelt.

Hij verwees naar het faillissement van Sport7, dat het betaald voetbal tientallen miljoenen guldens kostte. Volgens hem is de malaise destijds deels in de hand gewerkt door tegenwerking van de publieke omroep.

'En waar is nu de NOS? Van de eredivisie zien we alleen samenvattingen. Een groot deel van het budget gaat naar de Champions League. De NOS steekt zijn geld in een Europese competitie.'

Aan dezelfde tafel als Weezenberg zat Theo van Seggelen, voorzitter van de vakbond voor profvoetballers VVCS. Hun gezamenlijke aanwezigheid was saillant, omdat werkgevers en werknemers al tijden steggelen over een CAO voor het betaald voetbal.

Weezenberg en Van Seggelen waren het met elkaar eens dat de per 1 januari ingevoerde flexwet slecht is voor de concurrentiepositie van Nederland, het enige land met een dergelijke wet, die inhoudt dat een speler na opeenvolgende contracten die samen drie jaar omvatten, bij een nieuwe verbintenis onmiddellijk kan opzeggen. Zonder dat de club een afkoopsom kan vragen.

Heiko van Staveren, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemde de gevolgen zelfs fnuikend, vooral voor het gezicht van het voetbal.

Zelfs jeugdige talenten dreigen vroegtijdig te vertrekken, voordat de clubs van de opleiding hebben geprofiteerd. Het wordt bijna onmogelijk een team op te bouwen. Door het afsluiten van een CAO zijn de gevolgen te beperken, maar juist over de voorwaarden van zo'n collectieve overeenkomst zijn FBO en VVCS het oneens.

Drie jaar na het Bosman-arrest (het hoofdthema van de middag) konden betrokkenen zeggen dat de clubs handig hebben ingespeeld op de afschaffing van het transfersysteem, door langlopende contracten aan te bieden en afkoopsommen te bedingen bij voortijdig vertrek.

Meer gevolgen had het afschaffen van de beperkingen van het aantal buitenlanders in een elftal. Vooral Ajax en PSV zijn afgeroomd. Ze zijn hun internationals kwijt, mede omdat de grote buitenlandse clubs zoveel vreemdelingen mogen opstellen. 'De sterkste clubs van de kleinere landen zijn het hardst getroffen', aldus Weezenberg. Opgewekt klonk hij niet.

Meer over