Proefverlof

JEAN-PIERRE GEELEN

Opmerkelijk: voor de tweede dag achtereen moet televisie uitleggen hoe de rechtsstaat in elkaar steekt. Dinsdag verdedigden de advocaten van Robert M. zich publiekelijk (in DWDD, en door middel van een NCRV-Dokument) voor hun juridische bijstand aan de kindermisbruiker. Het was hen op talloze bedreigingen komen te staan.

Woensdag was het Volkert van der G. die de gemoederen van het volk verhitte. Het monster mag op proefverlof, misschien. Televisie wakkerde aan en suste. De hele Pim-parade trok voorbij, een avond lang. De broers. De neef. LPF'er Ronald Sørensen in EenVandaag: 'Van mij mag hij een enkeltje Noord-Korea krijgen.' Fortuyns chauffeur, op vakantie in Spanje: 'Het is een vreselijke dag voor me, ik voel me heel onrustig.' Een Debat op 2. In Pauw & Witteman Marten Fortuyn, Oscar Hammerstein en Joost Eerdmans.

Direct na het bekend worden van het nieuws organiseerde RTL op zijn website een pijlsnel peilinkje over het proefverlof. De gedachte dat het volk de rechtspraak overlaat aan onafhankelijke rechters, is allang verlaten - een erfenis van het Fortuynisme.

In RTL-Nieuws was de toon doordesemd met volvette verontwaardiging. Margreet Spijker opende met zware klemtonen: 'Verzét tegen het proefverlof van Volkert van der G.' En 'Héftige reacties op het mogelijk proefverlof van....' Nabestaanden en voormalige partijgenoten zijn 'geschókt'.

Daar waren de 'voxpopjes'. Een vrouw op straat: 'Ik heb altijd gezegd: als-ie vrij komt , hoop ik dat hij doodgeschoten wordt.' In Rotterdam stond verslaggever Hans Schutte live bij het Palazzo di Pietro, 'waar vandaag weinig te merken was na het nieuws van het verlof'.

Hoe afgewogener was de toon van het NOS-Journaal, dat net als Nieuwsuur maar in tegenstelling tot RTL de moordenaar voluit bij zijn naam noemt. Rob Trip opende met een keurig, en feitelijk juist: 'Mag de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof? Er is veel kritiek, maar het definitieve besluit moet nog vallen.' En: 'Het is niet ongebruikelijk dat gevangenen vooraf op verlof mogen, om te wennen. Maar mag Van der Graaf dat ook?'

Ook hier was een verslaggever op drift geraakt. Het was Martijn Bink, live in het donker voor de gevangenis van Scheveningen. 'Want, Martijn, daar zat Volkert jarenlang vast, hè?' Inderdaad. En nu zat hij in Zwolle, aldus Bink, live vanuit Scheveningen.

De wegen van het nieuws blijven onnavolgbaar.

Een opvallende rol speelde Peter R. de Vries. In EenVandaag, RTL Boulevard en nog eens even in RTL Late Night toonde de man van staal zich de vleesgeworden redelijkheid temidden van de volkse woede. Een proefverlof voor Volkert vond hij 'zeer terecht, eigenlijk nauwelijks een discussiepunt', zei hij in EenVandaag. Volkert moet 'gewoon dezelfde rechten hebben als iedere andere gedetineerde'.

Teeven moet zich hier niet mee bemoeien, vond de voormalige boevenvanger van Hilversum: 'Als in Rusland Poetin zich met rechtspraak zou bemoeien, dan gaan we hier met spandoeken de straat op, want Rusland was toch een rechtsstaat?'

Een man in het publiek van Debat op 2 was een van de weinige toeschouwers die het waagde niet tegen het proefverlof te zijn. 'Ik vind het haast gênant wat we hier aan het doen zijn, jongens.' Hij riep de nabestaanden en politiek op de rust te bewaren. Opnieuw laaiden de emoties hoog op.

Iedereen leek toe aan proefverlof.

undefined

Meer over