Proef met gratis heroïne voor junks begonnen

In Amsterdam en Rotterdam zijn woensdag de eerste centra geopend waar drugsverslaafden gratis heroïne krijgen. In beide steden krijgen in eerste instantie 25 junks driemaal per dag een dosis, die ze ter plekke moeten inspuiten dan wel roken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op termijn profiteren in beide steden honderd verslaafden van de gratis heroïneverstrekking. Het gaat om een experiment, waaraan een wetenschappelijk onderzoek is gekoppeld. Daaruit moet blijken of 'medische verstrekking' van heroïne - meer dan de klassieke methadonbehandeling - leidt tot verbetering van de gezondheid en het sociaal functioneren van verslaafden. Het experiment duurt anderhalf jaar.

In Rotterdam opende wethouder S. Korthuis van Volksgezondheid de behandelafdeling. Ze noemde de gratis heroïneverstrekking een 'gevaarlijk paardenmiddel', bedoeld om contact te leggen met verslaafden die voor niemand bereikbaar zijn. Van legalisering van drugs is volgens haar geen sprake.

De Amsterdamse wethouder G. ter Horst zei in haar openingstoespraak dat de proef nooit zal uitmonden in een echte vrije verstrekking van heroïne. Dat heeft meer te maken met de Europese regelgeving dan met verzet daartegen van het gemeentebestuur.

De verslaafden die aan het wetenschappelijk experiment meedoen, zijn streng geselecteerd. In Amsterdam verblijven ongeveer vijfduizend harddrugsgebruikers. Hiervan hebben zo'n duizend verslaafden veel lichamelijke, psychische en sociale problemen.

De uitverkoren junks die gratis heroïne krijgen, gebruiken meer dan vijftien jaar harddrugs en lopen langer dan vijf jaar in een methadonprogramma. Deze chronische verslaafden, van wie de gemiddelde leeftijd 38 jaar is, hebben afkicken niet als grootste belang. Hun behandeling richt zich op het creëren van rust en regelmaat. Zodoende blijft er tijd over om goed te eten en te slapen.

De heroïne die de verslaafden ontvangen, wordt ingekocht bij de farmaceutische industrie. Het spul is zuiverder en daarom krachtiger dan wat verslaafden normaal op straat kopen.

De junks krijgen maximaal één gram heroïne per dag. Volgens de GG en GD die in Amsterdam het behandelcentrum beheert, hebben enkele verslaafden zich inmiddels uit het project teruggetrokken. Ze vonden de kwaliteit van de heroïne 'waardeloos'.

De eerste drie maanden wordt alleen in Amsterdam en Rotterdam ervaring opgedaan met de heroïneposten. Daarna wordt bekeken of er ongewenste neveneffecten zijn op het gebied van openbare orde, criminaliteit en veiligheid. Zijn er geen onoverkomelijke bijverschijnselen, dan komen er ook centra in Den Haag, Utrecht, Groningen, Heerlen en Maastricht.

Meer over