Productie stadsauto Smart ligt veertien dagen stil

De productie van het stadsautootje Smart in het Franse Hambach (Lotharingen) wordt met Pasen twee weken stilgelegd. Volgens de fabrikant, Micro Compact Car (MCC), gebeurt dat in verband met de invoering van werktijdverkorting....

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt echter dat het gaat om een aanpassing aan de teleurstellende verkoop.

MCC, eigendom van het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler, verwacht dat er dit voorjaar een akkoord komt over de invoering van een 35-urige werkweek per 1 juli. 'We hebben ervoor gekozen daarop vooruit te lopen door alvast om te schakelen. De productiepauze benutten we voor het voorbereiden van de installatie van nieuwe uitrusting in de auto's', verklaarde een woordvoerder zondag. De werknemers worden gewoon doorbetaald.

MCC erkent overigens wel dat de verkoop van de Smart-auto's tegenvalt. Het bedrijf dacht dit jaar aanvankelijk 130 duizend wagentjes te slijten, maar verlaagde de prognose in januari tot ongeveer 100 duizend auto's.

Volgens Der Spiegel is de bedrijfsleiding inmiddels verder gezakt naar 80 duizend.

MCC besloot begin deze maand de Smart aantrekkelijker te maken door de prijs te verlagen en de uitrusting van het stadswagentje te verbeteren.

Meer over