Prodi vecht voor zijn kabinet in 'waanzinnigste crisis ter wereld'

Tot dinsdag heeft premier Prodi van president Scalfaro de tijd gekregen om een akkoord te zoeken met de communisten. Maar hun leider blijft het onmogelijke eisen: intrekking van de ontwerpbegroting ....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Heer en meester van het Italiaanse politieke gebeuren is de 57-jarige ex-vakbondsman Fausto Bertinotti, de gesoigneerde leider van Communistische Herstichting. Zijn steun aan Prodi heeft plaatsgemaakt voor felle oppositie.

Dinsdag zal de Kamer debatteren over de crisis. De rechtse oppositieleider Berlusconi had daarom gevraagd. Als dan de breuk tussen de regeringscoalitie Olijf en Communistische Herstichting niet is gelijmd, zit er voor Prodi niets anders op dan zijn ontslag in te dienen.

Direct na de breuk van woensdag begonnen leiders van de grootste regeringspartij, de ex-communistische PDS, de hielen van hun voormalige kameraad Bertinotti te likken. Diens grote rivaal op links, PDS-leider D'Alema, bood aan om te gaan praten. De PDS-fractievoorzitter in de Senaat vond plotseling dat de zorgen van Herstichting niet ongefundeerd zijn. De begroting kan worden veranderd, zei hij .

De fractievoorzitter in de Kamer ging nog verder. Hij pleitte voor een programmatisch akkoord tussen de Olijf en Herstichting , en zelfs voor toetreding van de communisten tot de regering. En hij smeekte Bertinotti Prodi niet te vernederen met de eis de ontwerpbegroting in te trekken.

Bertinotti kwam van aanzoek noch smeekbede onder de indruk. Zeker, zijn partij waardeert de 'dialoogsignalen'. Maar toetreden tot de regering - waarvan ruim 70 procent van de communistische kiezers voorstander is - is 'pure waanzin'. En hij wil geen concessies, maar totale overgave. De hele begroting, vindt hij, moet overnieuw .

Premier Prodi is bereid de ontwerpbegroting aan te passen, maar weigert haar in de prullenmand te gooien, anders mist Italië op het laatste moment de aansluiting met Europa. Hij hoopt Bertinotti tot rede te brengen door concessies te doen op het gebied van arbeidstijdverkorting.

Razend is minister Dini van Buitenlandse Zaken, de meest behoudende Olijf-politicus. Van concessies aan Bertinotti wil hij niet horen: 'De regering trekt de begroting niet in en wil niet dat eraan getornd wordt. Het is zuivere waanzin een crisis uit te lokken op het moment dat het land de internationale geloofwaardigheid terugkrijgt die het jaren geleden is kwijtgeraakt.'

Dini had al eerder voorgesteld Bertinotti als politieke vriend in te ruilen voor een van de coalitiegenoten van de rechtse leider Berlusconi. Deze laat nog niet het achterste van zijn tong zien. Want het is bij rechts een even grote heksenketel als bij links. En terwijl Bertinotti glorieert en Prodi vecht voor zijn overleving, wordt al het ene politieke scenario na het andere geschreven over wat er met deze 'waanzinnige crisis' moet gebeuren.

Meer over