Prodi staakt pogingen om kabinet te vormen

De demissionaire Italiaanse premier Romano Prodi heeft donderdag president Scalfaro meegedeeld dat het hem niet lukt een nieuwe regering te formeren....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

ROME

Van de president is bekend dat hij het parlement liever niet ontbindt (wat vervroegde verkiezingen met zich zou meebrengen). Dinsdagavond had Scalfaro de demissionaire Prodi aangewezen als premier, op voorwaarde dat hij een meerderheid van de Kamerleden achter zich zou weten te krijgen.

Een vermoeid ogende Prodi zei donderdag na zijn onderhoud met de president, dat zijn opdracht 'onmogelijk' was gebleken. 'De enige manier waarop de formatie van een nieuwe regering mogelijk bleek, een manier die voor mij onaanvaardbaar is, was de vernietiging van de Olijf-coalitie die er juist voor heeft gezorgd dat het Italië beter gaat. Ik wil niet de vernietiging op mijn geweten hebben van iets waaraan ik jaren heb besteed om het op te bouwen.'

Massimo D'Alema, de leider van de ex-communistische Democraten van Links, de grootse partij in het parlement en onderdeel van de Olijf-coalitie, wordt genoemd als de meest waarschijnlijke nieuwe formateur. De Olijf zal hem bij Scalfaro aanbevelen, zei de demissionaire vice-premier Walter Veltroni.

Prodi gaf D'Alema zijn steun. Hij zei dat D'Alema kan slagen waar hijzelf heeft gefaald.

De kleine centrum-partij UDR, geleid door de voormalige christendemocratische president Francesco Cossiga, wilde nog geen uitspraak doen over de geschiktheid van D'Alema, maar sloeg ook niet alle deuren dicht. 'D'Alema heeft nieuwere, frissere ideeën. Wij zullen het er eens over hebben', zei UDR-functionaris Rocco Buttiglione.

Prodi's pogingen zijn coalitie nieuw leven in te blazen liepen stuk op verzet van Cossiga, die niet de plaats wilde innemen van de Communistische Herstichting.

Prodi trad vorige week vrijdag af, nadat hij een vertrouwensvotum in het parlement had verloren, waarbij hij een stem tekort kwam. Hij verloor zijn parlementaire meerderheid doordat de Communistische Herstichting na 28 maanden haar steun aan de Olijf-coalitie opzegde. De 2 jaar en vier maanden dat Prodi aan de macht was, maakten van zijn regering de op een na langst zittende sinds de Tweede Wereldoorlog.

Meer over