Prodi betrekt ex-rivaal Dini bij succes Olijf

Verkiezingswinnaar Romano Prodi, beoogd premier van Italiës eerste centrum-linkse regering, wil de scheidende premier Lamberto Dini als minister of kamervoorzitter....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Berlusconi en Fini, verliezers van de zondag gehouden verkiezingen, worden in eigen rechtse kring zwaar onder vuur genomen. Tegenover pogingen om de groepen van de rechtse Pool voor de Vrijheden te laten samensmelten tot één partij, staan tekenen die op desintegratie wijzen.

Prodi had dinsdag een ontmoeting met de buitenlandse pers, samen met zijn rechterhand Walter Veltroni. Deze wordt vice-premier en mogelijk minister van Binnenlandse Zaken. De beide leiders van de Olijf beloofden dat een kabinet van deskundigen zo snel mogelijk wordt gevormd na de eerste zitting van het nieuwe parlement op 9 mei.

Dini, die zich in het begin van de campagne opwierp als rivaal van Prodi, kan de portefeuille van de Schatkist behouden die hij al had onder Berlusconi en in zijn eigen zakenkabinet. Anders krijgt hij Buitenlandse Zaken, of wordt hij de opvolger van Irene Pivetti als kamervoorzitter. Haar kansen om aan te blijven zijn nul zolang haar politieke baas, Liga-leider Bossi, blijft weigeren met de Olijf te onderhandelen.

Een financieel-economisch ministerie zou gaan naar oud-premier Ciampi. Onder de meest genoemde kandidaat-ministers is één vrouw: de jonge Giovanna Melandri, specialist vrouwenzaken van de linkse PDS. Zij heeft veel indruk gemaakt in een tv-debat over sociale kwesties waarin ze Berlusconi deskundig inmaakte.

Prodi zei dat onder een stabiele regering de lire - die gisteren nog iets sterker werd - snel kan terugkeren in het Europese muntstelsel. Ook zal hij alles doen om Italië 'misschien met een lichte vertraging' te laten meedoen aan de Economische en Monetaire Unie.

De nieuwe premier is het eens met het besluit van de centrale bank het bankdisconto niet te verlagen zolang de inflatie niet onder de 4 procent komt. Het huidige disconto is 9 procent. De inflatie bedraagt 4,5 procent. Volgens de scheidende werkgeversvoorzitter Abete moet Italië het Duitse voorbeeld volgen nu het politieke panorama helder is geworden.

Berlusconi heeft zich als leider van de oppositie uitgeroepen tot 'schildwacht van de vrijheden'. Hij aanvaardde zijn nieuwe functie met de suggestie dat hij het slachtoffer is geworden van fraude. Het aantal ongeldig verklaarde stemmen, 4,9 miljoen tegen vier miljoen twee jaar geleden, vindt hij verdacht hoog. Vooral de stemmen van rechtse kiezers zouden zijn geannuleerd.

Woest op Berlusconi is zijn ex-minister Mastella, een van de leiders van de neo-christen-democratische CCD. 'In alle democratische landen trekt na verkiezingen de verliezer zich terug', zei hij. Berlusconi moet volgens hem zijn plaats als leider van de Pool voor de Vrijheden afstaan aan ex-onderzoeksrechter Di Pietro.

Fini vindt dat hij zichzelf niets te verwijten heeft. Het uitblijven van de doorbraak van zijn Nationale Alliantie wijt hij vooral aan de stemmenwinst van zijn vroegere partijbroeders die orthodox-neofascistisch zijn gebleven. Anderen, zoals Rocco Buttiglione, geven de schuld aan Fini zelf, die verkiezingen eiste en de vorming van een rechts-links kabinet torpedeerde.

Buttiglione is leider van de christen-democratische afsplitsing CDU, die in de Pool voor de Vrijheden is samengegaan met de CCD. Volgens hem zal deze alliantie pas weer winnen als de leiding in handen komt van het centrum. Hij zoekt toenadering tot zijn vroegere partijgenoten die nu bij de Olijf zitten.

Berlusconi's ex-minister van Buitenlandse Zaken Antonio Martino daarentegen wil geen politieke hergroepering, maar de omvorming van de Pool voor de Vrijheden tot een hecht centrum-rechts blok, als tegenhanger van de Olijf. De Pool moet volgens hem een schaduwregering vormen, in het parlement optreden als één fractie en ten slotte versmelten tot één grote partij.

Meer over