Proces

Volgens Geert Wilders zat hij in oktober al in 'het proces van de eeuw'. Gevaarlijke vaststelling, de eeuw duurt nog 89 jaar en je moet de dag niet prijzen voor het avond is. Maar Geerts kansen stijgen natuurlijk wel, nu hij alweer voor de rechter staat en straks twee rechtsgangen kan nomineren voor de proces van de eeuw-bokaal.


Het wordt in elk geval het vervelendste proces van de eeuw. Het hoogtepunt gisteren kwam, toen advocaat Moszkowicz het over een 'etentje' had en hij door de rechtbankpresident werd gecorrigeerd: het was een diner, er stond wijn op tafel. Krijg je, als je rechters mediatraining geeft.


Het leek vooraf allemaal niet zo heel ingewikkeld: heeft Geert Wilders zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat of discriminatie van mensen om hun ras of religie, ja of nee? Daar moet je in een beschaafd land met een lange juridische traditie in een weekje of twee uit kunnen komen, lijkt me.


Bovendien zijn aanklagers en aangeklaagde het eens, iets wat je ook niet vaak ziet. Geert Wilders eist vrijspraak en het OM ook. Het wordt dus vrijspraak. Daarna weten we dat je in Nederland de dingen mag zeggen die Wilders over de islam en zijn aanhangers heeft gezegd, zonder dat je voor de rechter wordt gedaagd. Dat is fijn. Over tot de orde van de dag.


Maar we dreigen dus andermaal verzeild te raken in het zuigende en niet al te frisse juridische moeras waar Bram Moszkowicz zo goed de weg weet. Vol voetangels en klemmen en gesteggel over diners/etentjes en mafkezen die moeten getuigen dat Wilders de waarheid spreekt en dus onmogelijk kan liegen.


Straks komen ook de advocaten van de klagende partijen weer opdraven, een tamelijk bizar stelletje dat ook niet meteen je vertrouwen in de rechtsstaat versterkt.


Dus ik duik de komende maanden onder, behalve wanneer het preliminaire verweer van Wilders effect heeft, en de rechtbank besluit op grond daarvan het proces te staken.


Wilders had zich gisteren duidelijk voorgenomen een betoog af te steken dat over honderd jaar nog zal worden geciteerd als een baken in de strijd voor de vrijheid van meningsuiting. 'Overal in Europa gaan de lichten uit', zei hij wel vier keer - er steekt in ghostwriter Martin Bosma zonder meer een schrijftalent voor het klassieke toneel.


En jawel, daar kwam het al: Eurabië en de Europese elites die ons allemaal in de uitverkoop doen, met hun dhimmi-gedrag en het promoten van massa-immigratie. Het is op dit soort momenten dat ik me afvraag of een psychologisch onderzoek niet standaard deel moet uitmaken van een proces.


Wilders citeerde maar weer eens uit zijn favoriete boek, Eurabia, the Euro-Arab Axis, van de schrijfster Bat Ye'or - een volstrekt krankjoreme samenzweringstheorie uit 2005.


Het Amerikaanse Pew Research Center's Forum on Religion and Public Life onderzocht zeer recentelijk hoe het werkelijk zit met de moslimtsunami in West-Europa en publiceerde eind januari de resultaten. Het percentage moslims stijgt tussen nu en 2030 van 6 naar 8, ervan uitgaande dat in die periode geen enkele moslim van zijn geloof valt.


Geert doet aan hysterische angstzaaierij, maar daar hebben we geen proces voor nodig, dat wisten we al. Als het licht hier uitgaat, komt dat niet door de islam, maar door types als Wilders die met het lichtknopje staan te kloten.


Ik verzoek de rechtbank diens preliminaire verweer te accepteren, en een eind te maken aan deze poppenkast.


Meer over