NieuwsProces Holleeder

Proces tegen Willem Holleeder: Dino S. gearresteerd voor betrokkenheid moord Endstra en Mieremet

In de zaak-Holleeder worden deze week de dossiers Agenda en Perugia behandeld. Ofwel: de moorden op hasj- en vastgoedhandelaar Kees Houtman (2 november 2005) en op kroegbaas Thomas van der Bijl (20 april 2006). Verslaggever Wil Thijssen blogt vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Lees hieronder het verslag van maandag. Dinsdagochtend wordt het proces hervat.

Wil Thijssen
Willem Holleeder. Beeld Robin van Lonkhuijsen
Willem Holleeder.Beeld Robin van Lonkhuijsen

Advocaat Holleeder uit twijfels

Holleeders advocaat Sander Janssen uit twijfels bij het waarheidsgehalte van de getuigenis van Maria Houtman, de weduwe van de geliquideerde Kees Houtman. Hij verwijst naar een verklaring van mevrouw Önder (de partner van wijlen Attila Önder) in relatie tot de verklaring van Maria Houtman.

De rechter wil het hier voor nu bij laten. Morgen om 10 uur wordt het onderzoek voortgezet.

‘Geld in het potje’ voor Holleeders liquidatie

Edgar van L., een vriend van wijlen John Mieremet, heeft eerder verklaard dat Mieremet Holleeder wilde vermoorden. Ook anderen, onder wie Kees Houtman, zouden ‘geld in het potje hebben gedaan’ om de liquidatie van Holleeder te betalen. Volgens getuige Edgar van L. was Holleeder daar achter gekomen, waardoor hij verhaal ging halen bij Houtman.

‘Binnen drie dagen betalen, en anders ben je dood’

De rechter houdt Holleeder voor dat ook Sonja Holleeder heeft verklaard dat Ariën Kaale (die hier vrijdag in de Bunker komt getuigen) tegen haar heeft gezegd dat hij, net als Houtman, werd afgeperst. Kaale: ‘We (Houtman en hij, red.) moesten samen bij Holleeder komen. Dat was geen pretje. Hij zei: binnen drie dagen betalen, en anders ben je dood.’

Holleeder zegt dat dit ‘helemaal niet waar is: ik heb Ariën Kaale nooit samen met Houtman gezien’.

Bodyguard

De rechter houdt Holleeder voor dat Kees Houtman na de moord op Willem Endstra in mei 2004 een bodyguard inhuurde, omdat hij bang was ook vermoord te worden, omdat Holleeder ook hem afperste. Volgens die bodyguard ging dat afpersen over het eerdergenoemde omstreden pand in de Amsterdamse Scheldestraat.

Holleeder ontkent verklaringen van getuigen dat Kees Houtman doodsbang voor hem was. Getuigen verklaren dat ‘Kees een gezellige, joviale vent was, maar als Holleeder langskwam in De Hallen (café van Thomas van der Bijl, red.), dook ie in een hoekje, en zei hij dat hij een hekel aan Holleeder had.’

Dino S. gearresteerd vanwege de verdenking dat hij samen met Holleeder achter de moorden op Endstra en Mieremet zit

Hier op de journalistentribune commotie over het Telegraaf-nieuws dat net binnenkomt, dat de tot levenslang veroordeelde Dino S. vanochtend in zijn cel is gearresteerd vanwege de verdenking dat hij samen met Willem Holleeder achter de moorden op Willem Endstra en John Mieremet zit.

Op een adres in Spanje is een andere bekende crimineel, Donald G., gearresteerd. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid van de moord op Willem Endstra, aldus De Telegraaf. Vastgoedmagnaat Endstra werd in mei 2004 geliquideerd voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid.

Endstra had voor zijn dood ‘achterbankgesprekken’ met de recherche over hoe hij door Holleeder en Dino S. zou worden afgeperst. Hij kwam financieel in de problemen toen hij geld van criminelen in vastgoed belegde – en werd daarom ‘bankier van de onderwereld’ genoemd – en niet terugbetaalde.

De aanklagers lieten onlangs al doorschemeren dat Holleeder vermoedelijk niet de enige opdrachtgever van de moord op Endstra is. Op de zitting van afgelopen 13 september zei officier Lars Stempher al dat het ging om een criminele organisatie met een bovenlaag, tussenlaag en uitvoerders van de moord(en).

De vandaag gearresteerde crimineel Donald G., zo meldt De Telegraaf, is volgens het OM een voorbeeld van iemand die tot die tussenlaag behoorde.

Volgens de aanklagers zijn de Turken Ali N. , Ozgur C. en Ziya G. als uitvoerders betrokken bij de moord op Endstra. Hun strafzaak loopt nog in hoger beroep.

‘Mieremet wilde iederéén vermoorden’

Volgens Holleeder is Mieremet de kwaaie genius achter alles. Zo wilde niet Holleeder Houtman vermoorden, maar Houtman wilde Holleeder vermoorden. En ‘dat had Houtman van Mieremet’, zegt Holleeder, ‘want Mieremet wilde iederéén vermoorden’.

Vespa voor Houtman

De rechter: ‘U kocht een Vespa voor Kees Houtman.’

Holleeder: ‘Dat is toch niet zo gek? Wij gingen vaak samen op pad, zoals naar Yab Yum. Altijd als ik wilde afrekenen, had hij al betaald. Op een gegeven moment vroeg hij mij een scooter voor hem te kopen. Ik heb dat voor hem gedaan en gespoten in de kleur blauw waar hij om vroeg. Gewoon, kleine moeite. Weet u wat het is? Zo’n scooter is nog een heel stuk goedkoper dan afrekenen in Yab Yum.’

Pand in de Scheldestraat

Holleeder antwoordt op vragen van de rechter dat hij Kees Houtman introduceerde bij zijn (toenmalig) advocaat Bram Moszkowicz, omdat Houtman een advocaat nodig had voor een vrachtwagenchauffeur die in Frankrijk was opgepakt met een partij drugs. Bij die ontmoeting was ook Houtmans zakenpartner Peter Petersen – ‘Dikke Peter’. Petersen werd in 2009 in Bussum geliquideerd.

Volgens Holleeder is er bij alle getuigen een groot misverstand over het motief voor de liquidatie van Houtman. Dat zou niet gaan om een pand in de Scheldestraat, maar om ‘een heel blokkie huizen’. En Petersen, zegt hij – die dus allang dood is – kan uitleggen hoe het precies zit. Petersen heeft volgens Holleeder weleens een pandje afgepakt van, en dus een conflict met Mieremet.

Volgens een verklaring van Petersen zelf destijds bij de recherche moest hij namens Houtman een pand kopen aan de Scheldestraat in Amsterdam, maar wilde Houtman het ineens niet meer hebben.

Volgens verklaringen destijds van Houtman en Thomas van der Bijl mocht Houtman het pand in de Scheldestraat echter niet kopen, omdat Holleeder en Mieremet er recht op meenden te hebben. Waarom? Omdat het zou behoren tot de erfenis van wijlen Willem Endstra.

Afpersing Houtman

Over de afpersing van Kees Houtman, in de anderhalf jaar voordat hij werd vermoord: hij moest 1 miljoen aan Holleeder betalen. Holleeder erkent dat.

‘Maria Houtman brengt die afpersing in verband met Houtmans dood, en de officieren van justitie ook’, zegt de rechter.

Holleeder: ‘Ook in Kolbak heb ik niet afgeperst.' (Kolbak was het proces waarin Holleeder tot negen jaar werd veroordeeld wegens de afpersing van vastgoedbaron Willem Endstra, red.) 'Nou hebben we deze zaak, en dat is een hele andere zaak.’

Rechter: ‘De officieren zien dit niet als een hele andere zaak.’

Holleeder: ‘Maar het gaat om hele andere dingen.’

Volgens Holleeder had Houtman geen probleem met hem, maar met George van Kleef, over hasj.

Holleeder: 'Zus heeft verklaringen in elkaar gedraaid'

Volgens Astrid Holleeder maakte haar broer zich zorgen dat Peter la S. ging verklaren. Astrid heeft verklaard dat zij en haar broer met elkaar spraken alsof het wel was gebeurd (betrokkenheid van Holleeder bij La S.), en dat haar broer Willem dat nooit tegenover haar heeft ontkend.

Hier antwoordt Holleeder – opnieuw – dat zijn zus haar verklaringen ‘in elkaar heeft gedraaid’.

‘Osdorp eerst’

La S. heeft Willem Holleeder bij het weggaan van de bijeenkomst horen zeggen ‘Osdorp eerst’, en interpreteerde dat als dat het ging om de liquidatie van Houtman.

Holleeder: ‘Het zegt mij niks. Als ik op dat moment met Kees Houtman bezig was, zou ik toch niet hoeven zeggen: Osdorp eerst?’

Officier Stempher: ‘Maar als u met meerdere mensen bezig was – daar zijn destijds volgens getuigen drie namen genoemd – dan is het wel relevant.’

Holleeder: ‘Ik heb dat nooit gezegd, want ik heb hun (Peter la S. en Jesse R., red.) daar helemaal niet gezien.’

Baja Beach Club

Thomas van der Bijl heeft bij voormalig officier van justitie Fred Teeven verklaard dat Willem Holleeder vaak in de Baja Beach Club kwam, en daarvan de eigenaar was. Holleeder: ‘Ik was voor de helft eigenaar ja.’

En Van der Bijl heeft ook verklaard dat Holleeder zaken deed met Stanley Hillis.

Holleeder: ‘Van der Bijl heeft veel verklaard, maar hij zei er ook bij dat hij het had van horen zeggen.’

De Commissaris

Verklaringen van Peter la S. over de Baja Beach club in Rotterdam: na de vrijlating van Jesse R. (op 29 juli 2005) heeft Jesse aan Peter la S. verteld dat er mensen geliquideerd moesten worden. Er was een denkbeeldige lijst die Jesse met Fred R. zou hebben aangenomen.

Jesse was ongeveer 20 minuten binnen geweest in de Baja. Toen hij naar buiten kwam zei hij tegen La S.: ik heb een nieuwe klus. In Osdorp. Jesse noemde Dino Rex of De Commissaris.

Dino had Jesse het adres en het type auto van Houtman van Dino gekregen, heeft La S. verklaard. La S. verklaarde ook: ‘Als Jesse contact wilde met Dino, liep dat via Ali.’

Fred R. heeft verklaard dat Jesse wel contact had met Dino, en dat ze met elkaar afspraken.

Daarnaast zei R. dat Holleeder samen met Dino S. in De Kantine kwam.

Holleeder ontkent dat. ‘Ik ben wel in De Bastille geweest.’

‘Met Dino S.?’ vraagt de rechter.

Holleeder: ‘Dat zou best kunnen.’

Huurauto

Jesse R. heeft ook verklaard dat Holleeder een huurauto van de Avis voor hem regelde en betaalde. Holleeder zegt dat hij Jesse R. wel bij een autoverhuurder introduceerde, maar dat Jesse R. zelf zijn rijbewijs overhandigde en betaalde. ‘En ik ben nooit bij de Avis geweest.

De rechter: ‘Waarom zegt die baliemedewerker dan dat u daar was?’

Holleeder: ‘Geen idee. Ik introduceerde Jesse bij een tussenpersoon die een auto regelde tegen contante betaling, ik ben niet zelf naar de Avis gegaan.’

Rechter: ‘Hoe heette die tussenpersoon?’

Holleeder: ‘Mathijs. Die regelde dat voor wel meer mensen. Natuurlijk zal R. een rekening hebben gekregen van de Avis, maar ik heb het geregeld via die tussenpersoon.’

'Iedere crimineel belde De Vries, toen die nog aardig was'

De rechter: ‘La S. kreeg tijdens dat etentje in het Arsenaal het idee dat u (Willem Holleeder) en Jesse R. elkaar goed kenden, en dat zou hij ook zo van Jesse hebben gehoord.’

Holleeder: ‘Dat is niet zo.’

Jesse R. heeft volgens de rechter verklaard dat hij via-via contact had opgenomen met Holleeder, met het verzoek om een contact tot stand te brengen tussen Jesse R. en Peter R. de Vries.

Holleeder: ‘Ik heb daarover geen contact gehad met R. Waarom zou ik? Iedere crimineel kon De Vries bellen. Iedereen deed dat overigens ook, toen die nog aardig was.’

Zowel Holleeder als zijn advocaat zeggen dat de verklaring van R. niet klopt.

'Een klus'

Rechter: ‘La S. heeft in zijn kluisverklaring gezegd dat u in het Arsenaal zat, en Peter R. de Vries en Jesse R. waren daar ook.’

Holleeder: ‘Niet waar, ik heb nog nooit met Jesse R. afgesproken. Aardige jongen, maar ik heb niks met hem.

De rechter vervolgt: ‘Jesse insinueerde later dat De Vries dat gesprek zou hebben opgenomen. Jesse zou tijdens dat gesprek om ‘een klus’ hebben gevraagd – een liquidatie. En u (Willem Holleeder) zou hebben gezegd: ga maar naar Dino, die heeft genoeg.’

‘Onzin’, zegt Holleeder. ‘Misschien dat ie een stukadoor zocht, maar ik heb helemaal geen klussen zoals liquidaties.’

'Alle criminelen gebruikten een pieper'

Kroongetuigen Peter la S. en Fred R. hebben ook verklaringen afgelegd over de communicatie met betrekking tot de betaling voor Houtmans liquidatie. Er werd volgens hen één op één gecommuniceerd tussen Jesse R. en Ali Akgün via een semafoon en codetaal. Daarop zou in cijfers de plek en het tijdstip van de overdracht zijn doorgegeven.

‘Meneer Holleeder’, zegt de rechter, ‘u gebruikte zelf toch ook een pieper?’

‘ Jazeker, dat deed ik al toen ik nog op de Wallen liep. Die deed toen iedereen.’

Rechter: ‘Maar u gebruikte die toen de mobiele telefoon al lang heel gebruikelijk was.’

Holleeder: ‘Jawel, maar daarnaast bleef je gewoon je pieper gebruiken. Alle criminelen hadden zo’n ding. Dat was makkelijk.’

Rechter: ‘En tot welke groep criminelen behoorde u dan?’

Holleeder: ‘Nou gewoon, zo konden ze me bereiken.’

65 duizend euro beloning voor de schutters

Als beloning voor de liquidatie hebben de schutters 65 duizend euro gekregen, heeft La S. verklaard. Die betaling zou via de – inmiddels geliquideerde – Ali Akgün zijn gegaan.

Loog La S. 'in verband met consequenties'?

De geliquideerde Thomas vd Bijl heeft over deze moord verklaard dat hij van Ariën Kaale, een vriend van Cor van Hout, hoorde wie de schutters op Houtman waren. Kaale zou dat hebben gehoord van Willy, een goede vriend van de groep Akgün-Dino S.

De rechter vraagt Willem Holleeder of hij Willy L. kent. Holleeder zegt van niet. Hij weet wel dat het ‘een dikke gozer’ is.

Ariën Kaale zou door Holleeder zijn afgeperst. Holleeder zegt dat hij alleen heeft gezegd dat hij geld van Cor van Hout aan zijn zus Sonja moest geven.

Weduwe Maria Houtman heeft verklaard dat ze van Thomas van der Bijl hoorde dat de schutters op haar echtgenoot Jesse R. en Peter la S. waren.

Kroongetuige Fred R. heeft over de moord op Houtman verklaard: hij kent Jesse R. sinds 2002. Fred R. zat vast tijdens de moord op Houtman. R kwam bij hem op bezoek. Ze spraken over de moord. De naam van Houtman werd niet genoemd, maar ‘hij wist donders goed over wie het ging’. Fred R. had gevraagd: heb je het in je eentje gedaan? Waarop Jesse zou hebben geantwoord: ‘nee, nee, nee.’

Jesse R. heeft overigens altijd deze betrokkenheid ontkend, hij zegt dat kroongetuige Peter la S. liegt. Hij zegt te weten wie Houtman heeft vermoord, maar hij kan niet zeggen wie, in verband met consequenties die dat zou hebben. Maar ‘La S. heeft er niets mee te maken, maar zei dat uit vrees voor een liquidatie’.

De verklaring van Peter la S. over de moord op Houtman

Kroongetuige Peter la S. heeft over de moord op Houtman verklaard: hij en Jesse R. hadden een Kalasjnikov opgehaald in Limburg, met heel veel patronen. Sjaak B. had de Glock.45 en een zakje patronen geleverd. Ze testten de wapens in een weiland. Op 2 november 2005 gingen ze naar Houtmans huis. Ze droegen zwarte kleding. Remmers droeg in die periode een grijsgroen brilletje.

La S. zou het dekkingsvuur geven. Ze waren verrast doordat Houtman in een Fiat kwam aanrijden, uitstapte en zijn huis binnenging. Toen Houtman weer naar buiten kwam en in zijn Mercedes stapte, ging Jesse R. naar hem toe en schoot. Ook La S. ging schieten. Daarna stapten ze in hun auto en reden ze weg. Jesse R. zou tegen La S. hebben gezegd dat hij de wapens in de Amstel moest gooien, en La S. heeft verklaard dat hij dat ook heeft gedaan.

Later, tijdens de kluisverklaringen van La S., heeft hij de recherche de precieze plek aangewezen waar hij de wapens in het water gooide. Die zijn vervolgens opgedoken. De wapens waren ‘schietklaar’.

Holleeders advocaat grijpt in

Holleeders advocaat Sander Janssen grijpt in: er zijn kanttekeningen geplaatst bij de verklaring van deze getuige – Jesse R. droeg bijvoorbeeld nooit een bril, zoals ze beschreef. Janssen vraagt ‘of we het Passage-proces hier helemaal over gaan doen?’

Remmers en kroongetuige La S. zijn veroordeeld, antwoordt de rechter, en stelt dat Janssen dit soort kanttekeningen kwijt kan in zijn pleidooi. Janssen zal aanvullen met kanttekeningen waar hij dat nodig vindt.

Dossier Agenda, over de doodgeschoten Kees Houtman

Nu start dossier Agenda, Kees Houtman, doodgeschoten op 2 november 2005 voor zijn huis in Amsterdam. Willem Holleeder is ten laste gelegd dat hij de moord heeft laten uitvoeren door Jessy R. en kroongetuige Peter la S. (beiden veroordeeld in het liquidatieproces Passage). In Passage werd de zin fameus dat Willem Holleeder over Kees Houtman zou hebben gezegd: ‘Osdorp eerst’.

Peter la S. is hiervoor onherroepelijk veroordeeld, hij kreeg, met strafkorting omdat hij als kroongetuige samenwerkte met justitie, een celstraf van 8 jaar. Jesse R. kreeg levenslang in het proces Passage. Cassatie loopt nog. Ook Dino S. is veroordeeld tot levenslang, ook daarin loopt cassatie.

De rechter benoemt eerst de feiten. Op 2 nov 2005 kreeg de politie de melding dat er een slachtoffer ligt van een schietpartij op nummer 21. Was Kees Houtman (geb. dec 1959). Is door minstens 7 kogels geraakt. Zijn weduwe, Maria Houtman, was getuige. Ze zag twee in het zwart geklede mannen weglopen. Houtman riep nog: ‘Kankerlijers!’

Een buurvrouw die de hond uitliet keek een van beide veroordeelden in het gezicht, en heeft een beschrijving gegeven die overeenkomt met het uiterlijk van Jesse R.

Holleeder blijft in voorlopige hechtenis

De rechtbank begint de zitting met een uitspraak over Holleeders verzoek tot opheffing van zijn voorlopige hechtenis, omdat er te weinig bewijs tegen hem zou zijn. De ernstige bezwaren voor de moord op vastgoedbaron Willem Endstra zijn nog steeds aanwezig, dus de voorlopige hechtenis blijft gerechtvaardigd.

Wie is wie in het proces-Holleeder?

In het proces-Holleeder staat veel op het spel: als hij wordt veroordeeld, dreigt voor hem levenslang. Lees hier meer over de verdachte zelf, de aanklagers, advocaten en rechters in zijn proces en de mensen die hij zou hebben laten vermoorden.

Teruglezen Holleeder-proces

Op 12 juli 2018, de laatste zittingsdag voor de zomerstop, was Astrid Holleeder aan het woord. Ze getuigde over de rol die haar broer zou hebben gespeeld bij de liquidatie van ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra. ‘Wim heeft gezegd: Cor moet dood, Wim heeft gezegd: Endstra moet dood, Wim heeft gezegd: Houtman gaat eraan.’ Eigenlijk zou ze twee weken eerder al getuigen over de moord van Endstra, maar toen werd de zitting geschorst omdat Astrid Holleeder aangaf dat ze moe was ‘van al het negatieve verklaren’. Lees het verslag van 28 juni hier terug.

Meer over