Proces tegen jihadverdachten: antropoloog gehoord

Vanaf vandaag staan in de zwaarbeveiligde Amsterdamse rechtbank 'de Bunker' tien terreurverdachten terecht in het grote 'Haagse' jihadproces. Zij worden onder meer verdacht van opruiing, ronselen voor de gewelddadige jihad en deelname aan een terroristische organisatie. Vandaag wordt cultureel antropoloog Martijn de Koning gehoord. 

Exterieur van de Bunker in Osdorp. Beeld anp
Exterieur van de Bunker in Osdorp.Beeld anp

De bekendste verdachten zijn Azzedine C. alias Abou Moussa, Rudolph H. en Oussama C.. Azzedine C. was het gezicht van de radicale moslims die vorig jaar met vlagvertoon demonstreerden in de Haagse Schilderswijk. Hij, Rudolph H. alias Abou Souhayb en Oussama C. alias Abou Yazeed gaven ook lezingen en uitten zich op Facebook en via de website dewarereligie.nl en de eigen radiozender Ghurabaa.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie zich schuldig gemaakt aan opruiing en in het geval van Azzedine C. en Oussama C. aan ronselen voor de gewapende strijd. Ook zouden ze deel hebben uitgemaakt van een criminele (terroristische) organisatie.

Lees ook

Het jihadproces wordt een lastige zaak, schrijft redacteur Janny Groen vandaag in een vooruitblik op de komende weken. Lees hier de analyse (+).

Sympathieën

Cultureel antropoloog Martijn de Koning wordt vandaag gehoord in de rechtszaal. Hij heeft de groep Haagse radicalen drie jaar lang gevolgd en daarover het rapport Eilanden in een zee van ongeloof geschreven. Een aantal leden van de groep die hij volgde staat nu terecht.

'De vraag die de rechter vanmorgen bezighield, is of De Koning niet te dicht op de huid van de jongens zat,' vertelt verslaggever Janny Groen tijdens een schorsing vanuit de rechtbank in Amsterdam. Dit zou zijn getuigenissen kunnen beïnvloeden. 'Zo zou hij door een van de jongens zijn gevraagd om een scriptie te begeleiden. Ook zou hij gevraagd zijn om te helpen met een solliciatiebrief, wat hij weigerde. Wel gaf hij advies. Op de vraag van de rechter of hij dat niet te ver vond gaan, antwoordde De Koning dat hij niks illegaals heeft gedaan.'

Ook problematisch is het feit dat de onderzoeker anonimiteit heeft beloofd aan de groep die hij onderzocht. 'De Koning wordt gehoord als getuige, wat betekent dat hij geen verschoningsrecht heeft', zegt Groen. Hij mag daarom geen vragen weigeren die de rechter stelt. 'Zodra hij de rol van de tien verdachten van vandaag binnen de groep benoemt, wordt er ook meer duidelijk over de jongens die niet terechtstaan. Bij doorvragen gaf de Koning wel aan dat er een inner circle bestaat: dat zijn Azzedine C., Rudolphe H. en Oussama C.. Ze delen volgens De Koning eenzelfde ideologie, die van de militaristische jihad oftewel Al Qaida.'

Pro-IS demonstranten in de Schilderswijk. Beeld anp
Pro-IS demonstranten in de Schilderswijk.Beeld anp

Syriëgangers

De drie zijn niet de enigen in de zaak 'Context', de naam die justitie aan het onderzoek heeft verbonden. Een gezelschap van vooral Syriëgangers uit de regio Den Haag staat ook terecht. Onder hen is volgens mediaberichten in Syrië omgekomen Soufiane Z. (27), die bekendheid kreeg met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo, over de strijd in die Syrische stad.

Voorlopig zijn 24 zittingsdagen uitgetrokken. De uitspraak wordt op 3 december verwacht.

Meer over