Proces Jones tegen Clinton van de baan

Tot opluchting van president Clinton heeft rechter Susan Webber Wright de aanklacht van Paula Jones ongegrond verklaard. Volgens de rechter in Little Rock (Arkansas) is er onvoldoende bewijs dat Clinton Jones seksueel heeft geïntimideerd en kan Clintons gedrag niet worden gelijkgesteld met 'een seksuele aanval'....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De president werd aan het einde van zijn twaalfdaagse reis door Afrika in Senegal op de hoogte gesteld van het nieuws dat de rechter de klacht van Paula Jones heeft geseponeerd. Daarmee is een zware last van zijn schouders is gegleden. Clinton dacht in eerste instantie met een 1 april-grap van doen te hebben. Maar daarna toonde hij zich volgens Witte-Huiswoordvoerder McCurry 'zeer verheugd'.

Op het Witte Huis in Washington barstte een gejuich los toen alle radio- en televisienetwerken met extra journaals de beslissing van de conservatieve rechter Webber Wright bekendmaakten.

Paula Jones zelf hield zich schuil. Maar volgens haar woordvoerster, Susan Carpenter-McMillan, heeft rechter Wright 'een enorme vergissing begaan'. Carpenter-McMillan zei volledig verrast te zijn door de seponering. 'Wij zijn helemaal van de kaart.' .

Clinton heeft van meet af aan ontkend dat hij Paula Jones in 1991 op een hotelkamer in Little Rock om orale seks heeft gevraagd. Hij ontkende overigens niet dat hij Jones had ontmoet.

Jones werkte voor de staat Arkansas, waarvan Clinton toen gouverneur was. Eind 1993 werd haar naam genoemd in een artikel van de journalist David Brock in The American Spectator over de seksuele escapades van de president. In 1994 trad Jones naar buiten tijdens een persconferentie in Washington die was georganiseerd door rechtse groeperingen.

De daarop volgende juridische procedure heeft Clinton veel schade berokkend. In de aanloop naar het proces, dat op 27 mei zou beginnen, hebben de advocaten van Jones getracht een patroon van seksuele misdragingen van de president vast te stellen. In het kader van dat onderzoek zijn andere vrouwen, onder wie Monica Lewinksy, naar voren gekomen die voor Clinton pijnlijke verhalen vertelden.

De advocaten van Paula Jones en het rechtse Rutherford Institute, dat fondsen werft om haar juridische kosten te betalen, overwegen in hoger beroep te gaan. Maar juridische deskundigen denken dat zij in hoger beroep weinig kans maken.

Er zijn geen getuigen van de ontmoeting tussen de president en de vrouw. Van de grote emotionele schade die zij zou hebben ondervonden, heeft nooit iemand iets gemerkt . En al evenmin is gebleken dat haar loopbaan zou zijn geschaad door haar weigering om op de wensen van de gouverneur in te gaan.

Robert Bennett, de advocaat van president Clinton, zei gisteren dat de zaak van Paula Jones van meet af aan een politiek karakter had. 'De feiten waren mager, het is duidelijk dat zij zich heeft laten gebruiken door groepen en personen die uit waren op het hoofd van Clinton', aldus Bennett.

De juridische zorgen van Clinton zijn met dit onverwachte einde van de Paula Jones-zaak nog niet voorbij. Openbaar aanklager Ken Starr heeft zijn onderzoek naar onroerend-goedspeculaties (Whitewater) en een reeks andere affaires, waaronder die van Monica Lewinsky nog niet afgerond.

Het was de Republikeinse meerderheidsleider Trent Lott die woensdag de druk op Starr opvoerde om het onderzoek maar eens af te ronden. Lott zei overigens niet verrast te zijn door het besluit van rechter Wright, omdat ook hij meende dat de aanklacht van Jones concrete bewijzen ontbeerde.

De Paula Jones-zaak mag dan in principe zijn afgesloten, Clinton blijft achter met een miljoenenschuld aan zijn advocaten. De mogelijkheden om een deel van deze schuld te laten betalen door Paula Jones zijn gering.

Meer over