Proces in Italie op komst over record-corruptie rond metro Rome

Het Italiaanse corruptierecord is gebroken. Voor de uitbreiding van de twee lijnen van het Romeinse metronet is minimaal 150 miljoen gulden, en mogelijk het vijfvoudige van dat bedrag, aan smeergeld betaald....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

ROME

Het onderzoek in de affaire-Intermetro heeft anderhalf jaar geduurd. Procureur Vinci heeft vastgesteld dat voor iedere leverantie aan het consortium Intermetro, dat het Romeinse metronet beheert, 3 tot 5 procent smeergeld moest worden betaald aan de christen-democraten en socialisten. Onder die leveranciers waren twee Fiat-bedrijven.

Om een zware koersval op de effectenbeurs van Milaan te vermijden, heeft justitie met de onthulling van de namen van de verdachten gewacht totdat de beurs gisteren aan het eind van de middag met paasreces ging. Romiti wordt verdacht van drie smeergeldbetalingen voor in totaal ongeveer tien miljoen gulden. Zijn advocaten hebben zijn dagvaarding 'verrassend en driest' genoemd.

Onder de overige verdachten zijn drie andere topmanagers van Fiat en twee grote bouwondernemers.

Ook de oud-directeur-generaal van Intermetro wordt verdacht en Franco Nobili, die tot zijn arrestatie vorig jaar president was van het IRI, de grootste overheidsheidsholding.

Onder de gedagvaarde politici zijn de socialistische ex-partijleider Craxi, de christen-democratische ex-penningmeester Citaristi, een exminister, ex-wethouders en Rome's gevallen 'onderkoning' Vittorio Sbardella. Deze ex-lakei van Andreotti beheerste de christen-democratische stemmenmarkt in Rome en eiste voor alle publieke transacties in Rome zijn percentages.

Ook de jongere broer van Berlusconi, Paolo, heeft weer problemen met justitie. Hij is gisteren ondervraagd op het parket van Brescia. Paolo wordt ervan verdacht dat hij als president van het bouwbedrijf van zijn broer een frauduleuze winst heeft gemaakt. Een in 1989 aangekocht pand van Berlusconi's warenhuisketen Standa zou hij twee jaar later hebben verkocht met een winst van 13,5 miljoen gulden.

Meer over