Proces-Dutroux van start

Op de eerste dag van het proces tegen Marc Dutroux en drie medeverdachten heeft de rechtbank van Aarlen maandag twaalf juryleden aangewezen. De hoofdverdachte dommelde tijdens de zitting tot drie keer toe in slaap...

'Hij heeft geen respect getoond voor onze kinderen. Laat hem dan in elk geval respect tonen voor het hof', reageerde Betty Marchal, de moeder van de vermoorde An, na afloop van de eerste zittingsdag maandag. Eerder al mochten deskundigen op de televisie vertellen dat Dutroux' zichtbare gevecht met de slaap een strategische zet is. Maar de advocaten van Dutroux haastten zich de ophef te sussen. Hun cliënt zou gewoon slecht hebben geslapen.

Zondagavond had Dutroux ook al een relletje veroorzaakt. In een brief aan de Vlaamse tv-zender VTM schoof hij de schuld voor de ontvoeringen, moorden en verkrachtingen waarvan hij wordt beschuldigd, grotendeels in de schoenen van de medeverdachte Michel Nihoul. 'Ik heb dingen gedaan, maar ben niet de motor. Ik ben gebruikt door anderen, en die zijn weer gebruikt door anderen', schreef hij.

'Manipulatie', aldus woedende nabestaanden. 'Hij blijft maar manipuleren. Gelukkig bestaat de jury niet uit meisjes van twaalf jaar oud', zei de advocaat van Sabine Dardenne, een van de slachtoffertjes die destijds als twaalfjarige de opsluiting in de kelders van Dutroux overleefde.

Dutroux wordt al jaren in verband gebracht met ontvoering en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Toen de zaak in de zomer van 1996 naar buiten kwam, stond België op zijn kop. Veel mensen geloofden dat Dutroux niet in zijn eentje werkte, maar deel uitmaakte van een netwerk van pedofielen dat bescherming kreeg van 'hooggeplaatsten'.

Met zijn brief probeert Dutroux de 'netwerktheorie', waarvoor politie en jutsitie geen spoor van bewijs hebben gevonden, nieuw leven in te blazen. Deze week zullen ook zijn advocaten die weg bewandelen. De strategie van de eveneens terechtstaande medeverdachten Nihoul, Michel Lelièvre en Michelle Martin, zijn ex-vrouw, is nog niet bekend.

De eerste procesdag beperkte zich tot het samenstellen van de jury, zoals in België gebruikelijk is bij dergelijke rechtszaken. Uit de 180 kandidaat-juryleden zijn zes mannen en zes vrouwen gekozen. Bovendien is een reservejury samengesteld, ook zes mannen en zes vrouwen.

Omdat het proces twee tot drie maanden kan duren en de juryleden altijd aanwezig moeten zijn, hadden de meeste kandidaten er niet veel zin in. Met een reeks smoezen ('ik moet mijn huis verbouwen') probeerden ze zich te onttrekken aan wat in België een burgerplicht is. Sommige kandidaten mochten niet in de jury zitten omdat ze ooit een steunpetitie hadden getekend voor de ouders van vermoorde meisjes. Dat zou kunnen duiden op bevooroordeeldheid. Opmerkelijk is dat een van de reserve-juryleden Michel Martin heet, bijna hetzelfde als een der medeverdachten.

Dutroux kwam maandag nauwelijks aan het woord. 'Ik ben Marc Dutroux, 47 jaar oud, geboren in Elsene, momenteel zonder beroep en woonachtig in de gevangenis van Aarlen', was het enige dat hij mocht zeggen. Justitie beschuldigt hem van de moord op twee meisjes (voor de moord op de andere twee is onvoldoende bewijs), de moord op zijn voormalige kompaan Weinstein, vijf ontvoeringen en een reeks verkrachtingen.

De meeste nabestaanden waren opgelucht dat het proces eindelijk, na bijna acht jaar onderzoek, is begonnen. 'Het is tijd dat het proces begint en het is tijd dat de hele periode het een einde krijgt', zei Paul Marchal, de vader van de vermoorde An.

Rondom de speciaal voor deze zaak gebouwde rechtszaal bleef het rustig. Van demonstraties of joelende menigtes was nauwelijks sprake. Wel was er belangstelling van journalisten uit de hele wereld.

Meer over