Proces-Bouterse begint maandag in Den Haag

De rechtbank in Den Haag gaat maandag beginnen met het proces tegen Desi Bouterse en andere verdachten, hoewel de vervolging van de Surinaamse hoofdverdachte zelf lijkt te zijn geschorst....

Het gerechtshof wees gisteren het verzoek af van de advocaat van Bouterse, mr. A. Moszkowicz, om het drugsproces te laten verhuizen van Den Haag naar Rotterdam. Het vermoeden van Moszkowicz dat er in Rotterdam een gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse heeft gelopen, klopt volgens het hof niet. Daardoor is er geen beletsel de zaak in Den Haag voor de rechter te brengen.

Tegen dit besluit gaat de advocaat echter in cassatie bij de Hoge Raad.

Volgens de wet leidt dit tot tijdelijke schorsing van de vervolging van Bouterse.

Een snelle procedure bij de Hoge Raad duurt ongeveer drie maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dit onnodig tijdverlies, omdat Moszkowicz zijn zaak ook in hoger beroep vrijwel zeker zal verliezen.

Het OM heeft het gerechtshof daarom gevraagd de tijdelijke schorsing ongedaan te maken. Ook dat verzoek werd vrijdag echter verworpen.

De wet biedt geen mogelijkheden bij een dergelijk procedureel conflict in te grijpen, aldus het hof. Daarmee lijkt het hof de vertraging in het proces tegen Bouterse te accepteren.

Volgens het gerechtshof en het Openbaar Ministerie moet de Haagse rechtbank maandag zelf bepalen of ze de zaak tegen Bouterse wil laten doorgaan. Volgens advocaat Moszkowicz is dat formeel uitgesloten. Hij wil niet zeggen of hij bij de rechtbank zal verschijnen.

Formeel is er geen beletsel om te beginnen met de zogeheten Copa-rechtszaak, omdat daarin naast Bouterse nog twee andere verdachten zijn gedagvaard.

Dit zijn de zakenman R. Lowes, een veronderstelde handlanger van Bouterse, en geldwisselaar M. Misier, die wordt beschuldigd van witwassen van drugsgeld.

De vervolging van de vierde verdachte, de Surinaamse bankpresident Goedschalk, werd vorige week gestaakt wegens gebrek aan bewijs.

Meer over