nieuwssneeuwval

Problemen op het spoor en de weg vanwege sneeuwval

De sneeuw die vannacht bijna overal in Nederland is gevallen heeft in combinatie met gladheid tot meerdere ongelukken geleid in het land. Het winterse weer veroorzaakte ook wisselstoringen op het spoor.

Kaya Bouma
Sneeuw in Namen, België Beeld BELGA
Sneeuw in Namen, BelgiëBeeld BELGA

Vooral in het westen en midden van het land kwam het verkeer in de problemen. Zo waren er aanrijdingen op de A4 ter hoogte van Rijswijk, op de A12 bij Nootdorp en op de A27 bij Houten. In onder meer Nijkerk, Middenbeemster, Ter Aar, Boskoop en Breezand belandden auto’s in de sloot.

Ook de spoorwegen hebben last van de sneeuw. Zo rijden er geen treinen tussen Utrecht en Schiphol en geen intercity’s tussen Amsterdam en Almere wegens een wisselstoring. Spoorbeheerder ProRail probeert het probleem zo snel mogelijk te verhelpen en adviseert reizigers de NS-reisplanner te raadplegen.

Schiphol raadt reizigers aan de actuele informatie over hun vlucht in de gaten te houden. De sneeuw zou gevolgen kunnen hebben voor geplande vluchten.

Strooiwagens

De sneeuwbuien begonnen zaterdag halverwege de avond en zorgden voor veel gladheid. Via het noorden van het land hebben de buien inmiddels Nederland verlaten. Rijkswaterstaat heeft op veel plaatsen strooiwagens de weg op gestuurd.

Op de meeste plaatsen ligt 1 tot 3 cm sneeuw, op sommige plekken nog wat minder. Het KNMI hield vanmorgen code geel aan voor het hele land, behalve de provincie Zeeland, vanwege de gladheid. In de loop van de dag loopt de temperatuur vanuit het zuidwesten langzaam op en verdwijnt de gladheid. In het noordoosten en oosten gebeurt dit naar verwachting pas in de middag.

Rijkswaterstaat stuurt in Leeuwarden strooiwagens de weg op Beeld ANP
Rijkswaterstaat stuurt in Leeuwarden strooiwagens de weg opBeeld ANP
Meer over