Problemen McDonald's in Europa

De Amerikaanse beurzen waren woensdag in de greep van de olieprijs, die naar een nieuw record steeg, en de rente, die langzaam maar gestaag omhoog kruipt....

Van onze verslaggever

Luchtvaartmaatschappijen werden extra hard getroffen door de hoge olieprijs. Continental ging 3,6 procent terug en Delta Air Lines leverde 3,9 procent in.

Banken leden vooral onder de hogere rente. Hun obligaties worden daardoor minder waard. Washington Mutual en Citigroep verloren respectievelijk 2,1 en 1,2 procent.

Ook McDonald's behoorde tot de grote verliezers. Een analist van Credit Suisse First Boston, Janice Meyer, stelde haar oordeel over het bedrijf naar beneden bij. De hamburgerketen die zich het afgelopen jaar verrassend herstelde, draait volgens Meyer in Europa niet goed. McDonalds had in februari de laagste omzetgroei in twee jaar. Het aandeel verloor 2,8 procent op 32,55 dollar.

Softwarebedrijf Retek boekte een koerswinst van maar liefst 24 procent op 10,63 dollar. Dit was geheel en al te danken aan Oracle. Dit softwareconcern bood woensdag 9 dollar voor elk aandeel Retek. Daarmee troefde Oracle het Duitse SAP af. SAP was het eind februari met Retek eens geworden over een bod van 8,50 dollar per aandeel ofwel in totaal 496 miljoen dollar (372 miljoen euro). IBM kreeg toestemming van de Amerikaanse overheid om zijn pc-divisie te verkopen aan het Chineze Lenovo. Het aandeel sloot daardoor een fractie hoger.

Meer over