Problemen Eurotunnel na bestorming migranten

Het treinverkeer in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland is een tijd lang stil komen te liggen, nadat zo'n 150 migranten in de nacht van vrijdag op zaterdag de terminal in het Franse Calais hebben bestormd. De tunnelbeheerder wil dat de autoriteiten 'onmiddellijk actie' ondernemen om een eind te maken aan het migrantenprobleem. Daarover berichtte de BBC zaterdag.

Migranten bij een snelweg in Calais, bij de Eurotunnel, afgelopen juni. Beeld afp
Migranten bij een snelweg in Calais, bij de Eurotunnel, afgelopen juni.Beeld afp

Door de bestorming liepen treinen vertragingen op en kon een aantal treinen helemaal niet rijden. Bij de Britse plaats Kent ontstond daardoor een file van vrachtwagens. Het passagiersvervoer is zaterdagochtend weer op gang gekomen, maar er zijn nog problemen met vrachtverkeer, aldus een woordvoerder.

Beheerder Eurotunnel wil dat de autoriteiten de tunnel beschermen. Het bedrijf vindt dat er nu te weinig wordt gedaan aan het migrantenprobleem.

Vluchtelingen in Calais

Vanuit de havenstad Calais proberen duizenden vluchtelingen de oversteek te maken naar de Britse eilanden. Wie dat zwemmend probeert, komt meestal niet ver. Onlangs werd bekend dat een op Texel aangespoelde man een Syrische vluchteling was. Veruit de meesten proberen het door in of op vrachtwagens, treinen en ferry's te klimmen. De route over het Kanaal wordt zo een nachtmerrie voor veel truckers, blijkt uit deze reportage (+). Ook in Hoek van Holland worden regelmatig vluchtelingen gevonden, maar volgens staatssecretaris Dijkhof (Veiligheid en Justitie) zijn de twee plekken niet vergelijkbaar.

Meer over