NieuwsJimmy Lai

Pro-democratische mediatycoon Hongkong op borgtocht vrijgelaten

De Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai is dinsdag op borgtocht vrijgelaten. Lai werd maandag gearresteerd wegens het ‘samenspannen met buitenlandse mogendheden’, op basis van de omstreden nieuwe veiligheidswet die China meer macht geeft in Hongkong. Zijn krant, de Apple Daily News, beloofde door te gaan met de strijd voor democratie in Hongkong.

Jimmy Lai omringd de pers nadat hij is vrijgelaten door de politie.  Beeld EPA
Jimmy Lai omringd de pers nadat hij is vrijgelaten door de politie.Beeld EPA

Van de krant verschenen dinsdag 500 duizend exemplaren, 400 duizend meer dan gewoonlijk, met de kop ‘Apple Daily moet doorvechten’. Voor het kantoor van de krant stonden ’s ochtends vroeg al lange rijen en binnen de kortste keren waren alle exemplaren verkocht.

Lai kreeg ook steun uit het buitenland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo noemde Lai een ‘patriot’ die strijdt tegen het uithollen van de vrijheden van Hongkong door China. Volgens Groot-Brittannië was de arrestatie van Lai een nieuw bewijs dat de veiligheidswet een ‘voorwendsel is om de oppositie de mond te snoeren’.

De Chinese regeringskrant China Daily zei daarentegen dat de arrestatie van Lai ‘de kosten van dansen met de vijand’ duidelijk maakte. Maandag werden tien voorvechters van democratie gearresteerd, onder wie de 23-jarige Agnes Chow, een van de voormalige leiders van de inmiddels opgeheven actiegroep Demosisto. Ook zij kwam dinsdag op borgtocht vrij.

Mediatycoon Jimmy Lai leek de enige te zijn die nog vrijuit tegen het Chinese regime kon spreken
De ‘Rupert Murdoch van Azië’, mediatycoon Jimmy Lai, leek door zijn grote vermogen en macht een van de weinigen die zich nog vrijuit tegen het Chinese regime uit kon spreken. Wie is hij?

Meer over