Privatisering Crédit Lyonnais gaat van start

Frankrijk heeft zondag via een publicatie in het staatsblad de privatisering van de bank Crédit Lyonnais bekend gemaakt. Het decreet maakt een passend eind aan een bewogen week voor de Franse financiële wereld, waarin de bank BNP een onverwacht bod uitbracht op de combinatie Société Générale-Paribas....

De details van de privatisering van Crédit Lyonnais (CL) worden eind deze maand gepubliceerd. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat ongeveer eenderde van de aandelen wordt verkocht aan een kerngroep aandeelhouders. Deze constructie van een zogenoemde 'harde kern' is tamelijk gebruikelijk bij privatiseringen. Zodoende kan de Franse staat indirect nog een vinger in de pap houden. De 'harde kern' zal echter kleiner blijven dan de blokkerende minderheid van 33,3 procent, zo heeft het ministerie van Financiën verzekerd. De staat zelf houdt 10 procent, en de werknemers van CL krijgen ongeveer 5 procent. De rest van de aandelen, de meerderheid, zal voor eind juni op de markt worden verkocht. De opbrengst wordt geschat op 10 tot 13 miljard gulden.

De privatisering van CL was een eis van de Europese Commissie, als voorwaarde voor de goedkeuring van een miljardensteun om de staatsbank voor het bankroet te behoeden. Vele partijen hebben interesse getoond in het restant van wat minder dan tien jaar geleden de grootste bank van Europa was. De Franse verzekeraar Axa en de Duitse Alianz, alsook de Franse banken Paribas, Société Générale, BNP en Crédit Agricole, allemaal zouden ze CL wel willen inlijven.

De verkoop van Lyonnais symboliseert het einde van het grootschalige bankieren van de Franse staat. Tijdens de jaren tachtig moest Crédit Lyonnais de droom van toenmalig president Mitterrand waarmaken en de grootste Europese bank worden. De droom viel aan scherven na de instorting van de onroerend-goedmarkt en een reeks van hoogst riskante operaties, waarin Crédit Lyonnais Bank Nederland een niet onaanzienlijke rol speelde.

De president-directeur van CL, Jean Peyrelevade, zei gisteren in een commentaar dat hij deelname van de nieuwe Fransen bankencombinatie aan zijn bank 'onwaarschijnlijk' vindt. Ook denkt hij dat CL en de nieuw te vormen mega-bank SPB 'niet met elkaar in overeenstemming' zijn. 'Ik kan me nu niet voorstellen dat Axa en de drie banken die bij die herstructurering betrokken zijn, tegelijkertijd kandidaat kunnen zijn voor de harde kern van Crédit Lyonnais', aldus Peyrelevade in een interview.

Na het overnamebod door BNP op Société Générale-Paribas is de privatisering van CL opeens een bescheiden operatie geworden. Het bod van BNP op SG-Paribas van afgelopen woensdag, lijkt komende week in een bloedig gevecht te ontaarden. SG-Paribas hebben analisten van Morgan Stanley en Rothschild in de arm genomen om de beste strategie tegen BNP uit te dokteren. De eerste tegenslag is er al: vrijdag hebben honderd Paribas-managers zich bij hun president-directeur André Lévy-lang gemeld. Zij zien meer heil in een fusie met BNP dan in de samensmelting met Société Générale waarover in februari een akkoord werd bereikt.

Meer over