Prinses Spanje verdachte in corruptiezaak

Prinses Cristina zou hebben meegewerkt aan de subsidiefraude waarvoor haar man terechtstaat.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Prinses Cristina (47) de Borbón y Grecia, de jongste dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, is als verdachte voor verhoor opgeroepen in de corruptiezaak die loopt tegen haar man, Iñaki Urdangarin.

Gistermiddag werd bekend dat de prinses eind deze maand voor de rechtbank in Palma de Mallorca moet verschijnen. Zij zal worden verhoord over haar rol als bestuurslid en mede-eigenaar in de stichting en het bedrijf die door Urdangarin werden gebruikt om ruim 6 miljoen euro aan subsidiegelden op te strijken voor grotendeels verzonnen activiteiten.

Volgens de rechter zou de prinses 'noodzakelijke medewerking' hebben verleend aan de subsidiefraude. De betrokken gelden werden verstrekt door lokale toppolitici van de regerende Partido Popular in Mallorca en Valencia. De rechter meent dat Cristina de familiebanden met de koning gebruikte om de gelden binnen te halen. De beschuldiging wordt overigens niet gesteund door het openbaar ministerie, dat beroep heeft aangetekend.

'Recht gelijk voor iedereen'

Hoewel met een vervolging rekening was gehouden, zorgde de verdenking van de prinses gisteren voor een schokgolf in Spanje. Koning Juan Carlos had in zijn kerstboodschap van anderhalf jaar geleden voor de natie verklaard dat 'het recht gelijk is voor iedereen' in verband met de corruptiekwestie die was losgebarsten rond zijn schoonzoon. Dat wordt nu kennelijk door de rechter serieus genomen, werd in de commentaren geconcludeerd.

De betrokkenheid van het koninklijk huis en de prinses in het bijzonder bij de veronderstelde zwendelpraktijk kwam het afgelopen jaar aanhoudend in de publiciteit door de beschuldigingen van de voormalige zakenpartner en rechterhand door Urdangarin, Diego Torres. Urdangarin zette hem aanvankelijk neer als hoofdverdachte in de corruptiekwestie. Torres sloeg echter terug met het stapsgewijs onthullen van het omvangrijke e-mailverkeer met zijn zakenpartner. Daaruit bleek dat de prinses en haar persoonlijk secretaris op de hoogte waren van de handel van haar man. Ook bleek dat Urdangarin op last van de koning werd gedwongen zich terug te trekken uit de activiteiten. De 'huisvriendin' van de Spaanse koning - zijn voormalige maîtresse zoals heel Spanje nu weet - werd ingeschakeld om meer lucratieve erebaantjes voor de schoonzoon te regelen.

De stroom aan e-mails deed de rechter besluiten dat er voldoende aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van de prinses. Cristina is de zevende in de lijn van opvolging voor de Spaanse troon. Volgens de Spaanse grondwet kan zij echter geen aanspraak maken op juridische onschendbaarheid. Het koninklijk huis onthield zich van commentaar. In de Spaanse media werd betoogd dat de prinses er goed aan doet vrijwillig afstand te nemen van haar rechten op de troon om zo verdere schade voor de monarchie te voorkomen. De beschuldiging van de prinses heeft vooralsnog geen andere gevolgen dan de oproep om voor de rechter te verschijnen.

De betrokkenheid van Cristina in de corruptieaffaire is opnieuw een klap voor de Spaanse monarchie, die de afgelopen twee jaar aanhoudend in opspraak was. Terwijl zijn schoonzoon steeds dieper weg zakte in zijn corruptieaffaire, moest de koning officieel zijn excuses aanbieden na een olifantenjachtpartij in Botswana waarvan hij na een val gewond terug keerde. Dit weekeinde werd bekend dat de koninklijke familie een veel grotere erfenis had meegekregen van de vader van Juan Carlos. Parlementariërs willen weten in hoeverre het hier zwart geld betreft.

undefined

Meer over