Prinses Juliana bijgezet in koninklijke grafkelder

Prinses Juliana is dinsdagmiddag als 45e Oranje bijgezet in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Prins Bernhard, gearmd met zijn dochters Beatrix en Irene, prinses Margriet, prinses Christina en mr. Pieter van Vollenhoven volgden de kist...

Voordat de kist werd weggedragen door de grenadiers sprak dominee Hudig de zegewens uit over prinses Juliana. De remonstrantse predikante vroeg de aanwezigen in de kerk om in hun hart een eigen zegenwens voor Juliana te formuleren. 'Zo zullen de oude, bijbelse woorden gevuld worden door de kracht van uw intentie, gedragen door de liefde van haar familie en haar volk.'

Juliana was ervan overtuigd dat sterven een overgang is naar 'Licht en geborgenheid in Gods Liefde', zei Hudig. Daarom koos Juliana volgens de predikante voor wit als kleurzetting voor de uitvaart en het 'blijde opstandingslied' 'A Toi la Gloire' ('U zij de glorie') als openingslied. Ook de verdere muziek tijdens de dienst, die een hervormd karakter heeft, moest van Juliana een 'lichte toon' hebben. Prins Bernhard zat tijdens de dienst tussen zijn dochters.

Na de bijzetting werd in de kerk het Wilhelmus gespeeld. De uitvaartdienst van prinses Juliana werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Dona nobis Pacem (Geeft ons vrede). Onder dat gezang verliet de koninklijke familie de kerk. Koningin Beatrix ontvangt dinsdagmiddag de hooggeplaatste gasten op Paleis Noordeinde voor een lunch. Prins Bernhard is direct na de dienst teruggegaan naar Paleis Soestdijk. Daar komen leden van de koninklijke familie vanavond nog op bezoek.

De lijkwagen van Juliana vertrok om 9.45 uur vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag, gevolgd door een galaberline met de vier oudste kleinkinderen van Juliana, kroonprins Willem-Alexander, prins Carlos, prins Maurits en de heer Bernardo Guillermo. Op de paarse koets, getrokken acht Friese paarden, waren indachtig de voorkeur van de prinses witte accenten aangebracht, te weten de vitrage en de pluimen van Struisvogelveren.

Koningin Beatrix, de oudste dochter van de prinses, en haar drie zussen, de prinsessen Irene, Margriet en Christina, voegden zich dinsdagmorgen om 11.35 uur bij de rouwstoet. Dat gebeurde bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk.

Prinses Margarita kwam met de andere dertien kleinkinderen van Juliana aan in de koninklijke bus. Zij vormt een paar met haar tweelingbroer Jaime. Haar man Edwin de Roy van Zuydewijn zat niet in de bus. Het is niet bekend of hij is uitgenodigd voor de plechtigheid.

De koninklijke gasten, van vijftien regerende vorstenhuizen, namen kort na het middaguur hun plaats in de kerk in. Zij werden ontvangen door prins Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix.

De hoogheden arriveerden in de koninklijke bus bij het stadhuis. De meesten kwamen dinsdagmorgen aan op verschillende vliegvelden in de Randstad.

Onder de gasten is onder anderen koning Juan Carlos van Spanje, die duidelijk de meeste beveiliging om zich heen heeft. Andere koninklijke gasten zijn koningin Noor van Jordanie, prins Albert van Monaco, groothertog Jan van Luxemburg, prins Philip van Groot-Brittannie, kroonprins Haakon van Noorwegen en koning Carl Gustav van Zweden met zijn vrouw koningin Silvia en zijn dochter kroonprinses Victoria.

Langs de route van de rouwstoet waren ongeveer 60.000 mensen aanwezig. In Den Haag waren 25.000 mensen op de been. Volgens een schatting van politie en gemeente waren in Delft langs de route en op de Markt 35.000 toeschouwers. In Rijswijk stond slechts een handjevol mensen. Bij de uitvaart van prins Claus anderhalf jaar geleden, waren volgens de gemeente Delft in totaal in beide steden 40.000 belangstellenden.

De verkeersdrukte rond Den Haag en Delft nam dinsdagochtend flink toe. Op de A13 (Rotterdam-Den Haag) stond al vroeg een file met een lengte van circa 10 kilometer. De politie schreef deze en andere opstoppingen toe aan belangstellenden die zich naar Den Haag en Delft begaven voor de uitvaart.

Meer over