Prinses Carolina bij huwelijk uit anonimiteit

De media zijn zaterdagmiddag maar heel even welkom bij de Basilica San Miniato al Monte in Florence. Daar trouwt prinses Carolina (38), de jongste dochter van prinses Irene, met Albert Brenninkmeijer (38), in Frankrijk werkzaam in de directie van het familiebedrijf C&A. Uit Nederland is bijna de voltallige koninklijke familie aanwezig, inclusief koningin Beatrix.

Prinses Irene met haar dochter Carolina in 1978.Beeld ANP

Dat brengt met zich mee dat het publiciteitsschuwe bruidspaar even uit de anonimiteit treedt. Maar bij de huwelijksmis blijven de deuren gesloten. Dat is privé, laat het paar weten.

Prinses Carolina en Albert Brenninkmeijer zijn op 21 april in Wijk bij Duurstede, de woonplaats van prinses Irene, al voor de wet getrouwd. De twee hebben elkaar tijdens een Zwitserse skivakantie met wederzijdse vrienden leren kennen.

Relatie onopgemerkt
Omdat ze beiden in het buitenland woonden, bleef de relatie onopgemerkt en kwam de aankondiging eind vorig jaar van de verloving voor de buitenwereld als een verrassing. Tot het burgerlijk huwelijk was er ook geen foto beschikbaar van het paar, dat erop rekent na de bruiloft weer uit de schijnwerpers te treden.

De in Nijmegen geboren Maria Carolina de Bourbon de Parma trad in Nederland eigenlijk alleen naar buiten bij familiefeesten. Ze werd door haar neven regelmatig gevraagd een rol te spelen op hun bruiloften of als meter van hun kinderen.

Markiezin van Sala
De 'markiezin van Sala', zoals Carolina's titel in het hertogdom Parma luidt, werkt voor de VN-organisatie die de humanitaire hulp coördineert. Ze heeft daardoor op verschillende plekken op de wereld gewoond.

Geen plaatsen waar je meteen een telg uit een van de voornaamste Europese koninklijke families zou verwachten: Eritrea, Zimbabwe en ook in de Palestijnse gebieden. Daar werkte ze in vluchtelingenkampen, op een dieet van falafel en sterke Arabische koffie. Zwaar werk, maar een kwestie van 'noblesse oblige' volgens Carolina. 'Het is het logische gevolg van onze opvoeding en van de familietraditie."

Geruchten weersproken
Tien jaar geleden koppelden Spaanse media de prinses aan de toen eveneens nog ongehuwde Spaanse troonopvolger Felipe. De geruchten waren zo stevig dat het secretariaat van prinses Irene zich geroepen voelde de geruchten te weerspreken.

'Niets in het leven is nu eenmaal onmogelijk", had haar vader prins Carlos Hugo geantwoord op vragen over de mogelijkheid van een verbintenis en dat zette zelfs de serieuze Spaanse pers in beweging. Carolina hield haar mond. 'Ik ga niet in op geruchten", liet ze weten.

Prinses Carolina trad alleen naar buiten bij familie-aangelegenheden.Beeld ANP
Meer over