Prinselijk paar stapt uit project in Afrika

Vakantiehuis op Machangulo wordt verkocht, zodra de villa is afgebouwd...

AMSTERDAM Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima verkopen hun Afrikaanse vakantievilla zodra die is afgebouwd. Ook doen zij afstand van hun nog onbebouwde percelen in het luxeresort op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Dat heeft de prins vrijdag aan premier Balkenende geschreven.

Het prinselijk paar zet deze stap vanwege de aanhoudende negatieve publiciteit rond het Afrikaanse vastgoedproject. ‘Deze publiciteit en discussie staan haaks op hetgeen wij met onze beslissing deel te nemen, wilden en willen bereiken: een vakantiehuis op een mooie rustige plek waar privacy gewaarborgd is, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking’, aldus de prins.

Willem-Alexander vreest dat door zijn aandeel in het project ‘elke misslag wordt uitvergroot’. De discussie over de villa kost bovendien te veel tijd en energie. De prins liet eerder weten slapeloze nachten te hebben over zijn villa.

Na de verkoop zal de Stichting Administratiekantoor Machangulo, die Willem-Alexander moest afschermen van negatieve publiciteit rond het project, worden opgedoekt. Een publicatie in de Volkskrant over de oprichting van deze stichting, eind augustus, vormde de opmaat voor een reeks kritische publicaties over het project.

Premier Balkenende, die donderdag nog een brief naar de Tweede Kamer stuurde waarin hij het opnam voor de prins, laat weten de beslissing te begrijpen. ‘De prins heeft een goede keus gemaakt. Het legde een te groot beslag op de eigen energie. Het was een discussie die niet ophield.’

De meeste leden van de Tweede Kamer zijn tevreden over het besluit van de prins. Datzelfde geldt voor de Bond van Oranjeverenigingen, die zich eerder tegen het Afrikaanse vakantieproject had gekeerd. De verkoop getuigt volgens voorzitter Michiel Zonnevylle ‘van grote moed’.

De andere investeerders in het project, een keur aan zeer vermogende bankiers, hedgefondsmanagers en vermogensbeheerders, laten via een woordvoerder weten de beslissing van Willem-Alexander en Maxima ‘zeer te betreuren’.

binnenland Pagina 3

Meer over