NieuwsVrijwillige geboortebeperking

Prins Harry wil maximaal twee kinderen om positief bij te dragen aan de toekomst van de aarde

De Britse prins Harry wil met zijn vrouw Meghan Markle maximaal twee kinderen op de wereld zetten om het klimaat en de aarde niet onnodig uit te putten, zegt hij in het septembernummer van de Britse Vogue.

Castor van Dillen
Prins Harry met Jane Goodall. Beeld AP
Prins Harry met Jane Goodall.Beeld AP

De 34-jarige prins voegt zich daarmee in het in het Verenigd Koninkrijk ontluikende debat over de vraag of het verantwoord is kinderen te krijgen in een tijd van klimaatverandering.

De Hertog van Sussex, zesde in de lijn van de Britse troonopvolging, deed zijn uitspraken in een gesprek met de 85-jarige Jane Goodall, bekend van haar baanbrekende onderzoek naar het gedrag van apen. Het onderonsje was op touw gezet door Meghan, die in mei beviel van hun eerste kind Archie en nu eenmalig gasthoofdredacteur is van Vogue.

Prins Harry verbaast zich er in het gesprek over dat de mens ‘als enige soort op deze planeet denkt dat de wereld aan hem toebehoort’. Goodall vindt het op haar beurt gek dat veel mensen denken dat oneindige economische vooruitgang mogelijk is met slechts beperkte natuurlijke hulpbronnen.

Als Goodall dan vraagt of Harry sinds de geboorte van Archie anders naar de wereld is gaan kijken, antwoordt de prins bevestigend. Harry zegt dat hij altijd van de natuur heeft gehouden, ook voordat hij aan kinderen dacht. ‘Ik heb altijd het idee gehad dat we deze aarde te leen hebben. Met de intelligentie waar we nu over beschikken, moet het mogelijk zijn om deze plek beter achter te laten voor de volgende generatie.’

Goede sier

Lang niet alle Britten zijn het eens met Harry’s visie dat je moet oppassen hoeveel kinderen je krijgt. In het televisieprogramma Good Morning Britain zei woensdag Noel Radford, vader van een gezin van 21 kinderen, dat Harry en Meghan alleen maar goede sier proberen te maken, omdat ze tegelijkertijd de hele wereld rond reizen met een privévliegtuig. Het gezin van Radford, dat bekend is van de documentaireserie 21 Kids and Counting, denkt niet dat Harry echt zijn klimatologische voetafdruk wil verkleinen. ‘Niet iedereen wil gewoon zo’n grote familie als de onze.’

De opvatting van Harry en Meghan lijkt wel aan te sluiten op het doel van de vrijwilligersorganisatie Birth Strike, die eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk is opgericht. Birth Strike is vooral actief op sociale media en stelt zichzelf de vraag of het nog wel verantwoord is om kinderen te krijgen in deze tijd. Volgens voortrekker Blythe Pepino, een 33-jarige zangeres die besloot helemaal geen kinderen te krijgen, zijn inmiddels honderden mensen betrokken bij de organisatie.

Pepino was eerst wel van plan om moeder te worden, maar toen ze alarmerende berichten over de klimaatverandering las, besloot ze dat niet te doen. In maart zei ze tegen The Guardian dat ze het noodzakelijk vindt om klimaatverandering op een radicale manier onder de aandacht te brengen. ‘We moeten de manier waarop we leven veranderen. Zelfs met gigantische maatregelen zijn we niet te redden.’

In februari deed een uitgelekte brief van Meghan Markle aan haar vader stof opwaaien rond het Britse koningshuis. Prins Charles moet zien te bemiddelen tussen zijn twee totaal verschillende schoondochters, Meghan en Kate.

Harry en Meghan lijken overtuigd, maar helpt vrijwillige geboortebeperking écht om je klimaatimpact tot een minimum te beperken?

Ook in Nederland roep om minder kinderen te krijgen

De Nederlandse kunstenares Tinkebell liet zich aan het einde van haar documentaire Save our Children steriliseren om de druk van overbevolking op de aarde onder de aandacht te brengen. In de documentaire uit 2013 vertelt ze dat het vanwege een nijpend fosfaattekort onmogelijk is om alle mensen op aarde te voeden. ‘Ik weet dat het te radicaal is mensen te verbieden om kinderen krijgen, maar er zijn nog altijd te weinig mensen die van het voedselprobleem afweten’, zegt de 40-jarige Tinkebell aan de telefoon.

Door haar documentaire kwam het fosfaatprobleem op de politieke agenda, al durven politici zich er volgens haar nauwelijks over uit te spreken. ‘Nu probeer ik de kinderbijslag drastisch te verminderen. We hebben gewoon te veel mensen op deze wereld, dus moet het krijgen van kinderen niet te veel worden gestimuleerd.’

Tinkebell vindt het alvast fantastisch dat prins Harry zich afvraagt of het nog verantwoord is om zoveel kinderen te krijgen. ‘Hij heeft het dan wel niet expliciet gezegd, maar het is belangrijk dat zulke beroemde mensen hier aandacht aan schenken.’

Nederlandse vrouwen krijgen de laatste jaren sowieso al minder kinderen dan vereist is om de huidige Nederlandse bevolking op peil te houden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het om 1,8 kind per gezin in plaats van het benodigde 2,1 kind.

Meer over