Prins Harry kapittelt tabloids na heksenjacht op nieuwe vriendin Meghan Markle

Prins Harry heeft schoon genoeg van alle media-aandacht voor zijn Amerikaanse vriendin Meghan Markle. Via een persverklaring heeft de nummer vijf in de lijn ter troonopvolging de aanval geopend op Engelse tabloidjournalisten, wier verslaggeving volgens hem 'een racistische ondertoon' bezit. Twee weken geleden werd bekend dat de prins al maanden een verhouding heeft met de 35-jarige actrice, bekend als Rachel uit de advocatenserie Suits. Ze is de dochter van een blanke vader en een zwarte moeder, wat de Amerikanen 'biraciaal' noemen.

Patrick van IJzendoorn
De Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van de populaire serie 'Suits'. Beeld reuters
De Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van de populaire serie 'Suits'.Beeld reuters

De afgelopen weken hebben de boulevardkranten volop aandacht besteed aan zijn relatie met Markle. Voor de 32-jarige Harry, die zijn nieuwe lief reeds heeft voorgesteld aan zijn vader Charles, ligt de heksenjacht van de roddelpers gevoelig. Het roept herinneringen op aan de buitengewone interesse van de tabloids voor de liefdesavonturen van zijn wijlen moeder Prinses Diana, die een kleine twintig jaar geleden bijna letterlijk de dood werd ingejaagd door paparazzi. Ze kwam met haar vriend Dodi al Fayed om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs.

Harry had Markle ontmoet tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst en was sindsdien stapel op de brunette. De gevoelens waren wederzijds, zo bleek al snel. Kranten wisten te melden dat de actrice een zwak koestert voor rossige mannen. Maar bij deze informatie bleef het niet. Het feit dat ze gescheiden is, zorgde voor vergelijkingen met Wallis Simpson, de gescheiden Amerikaanse voor wie koning Edward VII halverwege jaren dertig de troon opgaf. Ook kwam de 'onmogelijke' affaire van Elizabeths jongere zus Margaret met een gescheiden legerofficier ter sprake.

Harry had Markle ontmoet tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst. Beeld anp
Harry had Markle ontmoet tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst.Beeld anp

Kranten als The Sun doken op Markle's oudere zus Samantha, die Harry 'waarschuwde' dat zijn nieuwe vlam toch vooral een 'sociaal klimmertje' is, die uit is op roem en status. Wat Harry vooral stoorde was de aandacht voor de etnische afkomst van Markle. De paleiswoordvoerder wees op 'de laster op de voorpagina van een nationaal dagblad, de racistische ondertoon van de commentaren' hetgeen een voedingsbodem bleek te zijn voor 'schaamteloos seksisme en racisme van de trollen op sociale media en commentaren op online publicaties'.

Het is ongebruikelijk dat de Windsors zo hard van zich afbijten, maar er was 'een grens overschreden'. Het paleis klaagde voorts over juridische gevechten om leugens uit de pers te houden, fotografen die ervoor zorgen dat Markle's moeder amper haar huis kan verlaten en pogingen van paparazzi om toegang te verschaffen tot het huis van Markle in Toronto. Tevens hebben journalisten steekpenningen geboden aan haar ex. Aandacht van journalisten voor diens vriendinnetjes hebben er in het verleden toe bijgedragen dat Harry's eerder relatie stukliepen.

undefined

Twee weken geleden werd bekend dat de prins al maanden een verhouding heeft met 35-jarige actrice, bekend als Rachel uit de advocatenserie Suits. Beeld afp
Twee weken geleden werd bekend dat de prins al maanden een verhouding heeft met 35-jarige actrice, bekend als Rachel uit de advocatenserie Suits.Beeld afp
Meer over